Sikerrel zárult az ötödik jubileumát ünneplő PÉNZ7

2019. március 6.
 

Február 25-én Windisch László, a jegybank alelnöke ünnepélyes beszéde nyitotta meg a Magyaroroszágon ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Pénzügyi és vállalkozói témahetet a Magyar Nemzeti Bank épületében. A témahéten diákok százezrei rendhagyó tanórákon sajátíthattak el befektetési és vállalkozói ismereteket.

A Magyar Nemzeti Bankban tartott ünnepélyes nyitóeseménnyel kezdődött el a 2019-es PÉNZ7, amelynek középpontjában ez évben az „Okosan a befektetésekről", valamint a „Problémafelismerés és üzleti ötlet" témák álltak. A témahét rendhagyó tanóráin több mint 1200 intézmény több mint 200 ezer diákja vett részt, ahol az élményalapú ismeretszerzést a négy korosztály számára kidolgozott óratervek mellett egyre több digitális megoldás és e-learning tananyag is támogatta.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke nyitóbeszédében kiemelte, a pénzügyi tudatosság erősítése és az ismeretek bővítése hozzájárul a versenyképesség növeléséhez, hiszen az átgondolt döntések révén a lakosság és a vállalkozások is elkerülhetik a pénzügyi csapdahelyzeteket, ez pedig Magyarország stabilitását erősíti. "A pénzügyi tudatosság fejlesztése rövid távon biztosan nem segíti a bankok profitmaximalizálását, elismerés illeti tehát a pénzügyi intézményeket, hogy ilyen hosszú távon gondolkodnak" - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára arra emlékeztetve, hogy öt évvel ezelőtt a Bankszövetség kezdeményezte a PÉNZ7 életre hívását, amely már Európa egyik legnagyobb pénzügyi témahetévé nőtte ki magát. Úgy véli, a pénzügyi-vállalkozói alapismereteknek az alaptanterv részévé kell válniuk.

A 2019-es témahét középpontjában a pénzügyi és vállalkozói tanórák álltak, amelyek tartalomfejlesztését idén is a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Alapítvány végezte. A Pénziránytű Alapítvány az előző évekhez hasonlóan különböző korosztályok - 3-4. osztály, 5-6. osztály, 7-8. osztály és középiskolások - számára dolgozta ki a befektetésekkel kapcsolatos interaktív oktatási anyagot és készítette el a hozzá kapcsolódó tanári útmutatót. Az idei év újdonsága a „Számoljunk a befektetésekkel!” című középiskolai matematika példatár volt, amelyet Hergár Eszter, az Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatott be a nyitóeseményen.

Az idei évben is több száz pedagógus felkészülését segítették az előző évről már ismert digitális platformok. Az élményalapú pénzügyi ismeretszerzést támogató digitális megoldások között a tanároknak lehetőségük nyílt a bemutatóórákról készült videók mellett négy webináriumi előadás, valamint e-learning felkészítő anyagok segítségével elmélyíteni a tanóra megtartásához szükséges tudásukat.

Az órák megtartásához a pedagógusok minden évben pénzügyi és vállalkozói önkéntes szakemberek segítségét is kérhetik, akik gyakorlati ismereteikkel, tapasztalataikkal járulnak hozzá a tanórák magas színvonalához. A jelentkezők száma idén rekordot döntött: több mint 700 pénzügyi, gazdasági szakember segítette a pedagógusokat.

A PÉNZ7 program idén is kapcsolódik a Global Money Week eseménysorozathoz, amelyet Európa 30 országában és a világ további mintegy 170 pontján rendeznek meg márciusban. A kiemelkedő részvétel miatt a magyar PÉNZ7 2017-ben és 2018-ban is bekerült a Global Money Week program legjobbjai közé.