Tovább folytatódik digitális akadémiánk

2020. szeptember 21.
 

- Tények és tanulságok – hagyományos vs digitális oktatás -

A 2017 óta nagy sikerrel zajló Pénziránytű Digitális Nyári Akadémia a járványhelyzetre való tekintettel 2020 nyarán az online térbe költözött és a szokásos egy helyett három alkalommal került sor a rendkívül hasznos, informatív, ingyenes képzésre, melyeket az ősz folyamán további tréningek követnek.

A márciusi digitális oktatási rendre való áttérés következtében a pedagógusok kénytelenek voltak napok alatt kiépíteni, vagy kibővíteni IKT (infokommunikációs technológiai) eszköztárukat, melyek használata nemcsak a vírushelyzet, hanem a felnövekvő Z- és Alfa generációk hatékony nevelése miatt a hagyományos oktatásban is egyre fontosabb feladattá válik.

A Pénziránytű Alapítvány már 2017 óta szervez olyan pedagógus továbbképzéseket, melyek célja, hogy a tanárok aktívan használják a digitális oktatási felületeket, s bővüljön IKT eszköztáruk. Az oktatás márciusi, nagyon gyors átalakulása során ez a tudás pedig megkerülhetetlenné vált. Nem csoda, hogy az Alapítvány idei nyári képzéseit még a korábbinál is nagyobb érdeklődés övezte, így a szokásos egy helyett három alkalommal került sor - immár az online térben - a rendkívül hasznos, informatív, intenzív képzésre.

Az ingyenes online képzéseken eddig résztvett tanárokat megkérdeztük, milyennek találták a képzést, mennyire tudják beépíteni mindennapi munkájukba a tanultakat és milyen javaslataik lennének a tréning továbbfejlesztésére. Nagyon sok pozitív visszajelzést, s természetesen néhány megfontolandó tanácsot is kaptunk.


„Nagyon friss, új digitális oktatási lehetőségeket ismerhettünk meg. Segítségükkel sokkal érdekesebbé, sőt élvezetessé lehet tenni a tanítást.”


Összességében elmondható, hogy a képzéssel a tanárok legnagyobb része maximálisan elégedett volt. A megkérdezett területek mindegyikén 6,3 pont feletti értéket kaptunk az 1-től 7-ig terjedő skálán. A legjobban a képzés szervezettségével, a biztosított feltételekkel, valamint a tréningvezetők felkészültségével voltak elégedettek a résztvevők, s nagyon magasra értékelték a képzés gyakorlati hasznát is. A tréningen a legújabb, legszélesebb lehetőséget rejtő alkalmazások, mint a Genial.ly, a Metaverse kiterjesztett valósága, vagy a Symballo tanulási ösvényei mellett számos újdonságot és a már jól bevált alkalmazások (Socrative, Kahoot!) új fejlesztéseit is megismerhették a tanárok.

A digitális oktatás eszközei mellett hangsúlyt kapott annak módszertana is. A résztvevők megtudhatták, mi a különbség a távoktatás és a digitális oktatás között, de arra is fény derült, miért kell teljesen új, átalakult szemléletben oktatni a digitális bennszülött generációkat. Mindemellett a tréning egy részében a 2021-es PÉNZ7 pénzügyi témájára, a zöld szemléletű családi költségvetésre is ráhangolódhattak a tanárok, megismerve, hogy milyen digitális módszerek vethetők be a diákok pénzügyi nevelésében.

Fontos tanulsága volt a nyári online képzéseknek, hogy a résztvevő tanárok digitális kompetenciája nagyon eltérő szinten áll. Az IKT eszközöket napi szinten, gyakorlottan használó informatika tanárral és a digitális világgal éppen csak most ismerkedő pedagógussal nagyon eltérő ütemben lehet haladni.


„Talán azon lehetne változtatni, hogy a résztvevők digitális alapismeretei szerint többféle szinten lehetne csoportot indítani. Hatalmas különbségek voltak, számomra ez kicsit hátráltatta a haladást, de az előadók nagyon profin kezelték (le a kalappal!).”


Abban mindenki egyetértett, hogy erre a képzésre, s a folytatásra óriási szükség van. Az Alapítvány a hatékony pénzügyi nevelés folyamatos fejlesztésén dolgozik, így a PÉNZ7 órákra való felkészítést és a pedagógusok digitális kompetenciájának fejlesztését még erősebben szeretnénk összekapcsolni.


„Nagyon gondosan összeállított program volt profi tanárokkal. Sokszínű, jól integrálható ötleteket kaptunk remek példákon keresztül. Köszönet a rengeteg segédanyagért, amiket megosztottatok velünk.”


Ha Ön is szeretne fejlődni, ha Önnek is szüksége van módszertani és digitális fejlődésre, megújulásra, akkor érdemes figyelnie honlapunk képzési oldalát, ahol folyamatosan elérhetővé tesszük majd a további tréningidőpontokat: https://www.penziranytu.hu/tanartovabbkepzesek