Új tanév: csaknem 400 ezer diák tanul alapvető pénzügyi-gazdasági ismereteket

2019.09.02.

Új tanév: csaknem 400 ezer diák tanul alapvető pénzügyi-gazdasági ismereteket

– sajtóközlemény –

2019. szeptember 2. Budapest., A ma induló tanévben több újdonság is található a tankönyvcsomagokban, köztük a pénzügyi neveléshez kapcsolódó kötetek. A tankönyvrendelésekkel kapcsolatos számok jól tükrözik, hogy jelentős mértékű az iskolák érdeklődése a pénzügyi tananyagok iránt.
Már az elmúlt tanév adatai szerint is 1500 iskolában 200 ezer diák tanulhatott pénzügyi ismereteket a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett, 7-10. évfolyamos diákoknak szóló, akkreditált pénzügyi-gazdasági tankönyvekből és munkafüzetekből. A növekvő igényt és érdeklődést jelzi, hogy a 2019 szeptemberétől induló tanévre ezekből a könyvekből és munkafüzetekből további 68 ezer példányt rendeltek az iskolák, és az online letöltések száma eddig már meghaladta a 60 ezret.

A hivatalos tankönyvi minősítéssel rendelkező tankönyvek és munkafüzetek mellett a 2019/2020-as tanévben a középiskolások ismereteinek bővítését, érettségire történő felkészülését két további új alapítványi kiadvány is segíti. Így például a „Számoljunk a befektetésekkel!” gyakorlatorientált pénzügyi-matematikai feladatokat tartalmazó példatár, amely a mindennapokban velünk élő pénzügyi matematikát ötvözi az élményalapú tanulással és az innovatív, digitális megoldásokkal. Ebből a kiadványból az elmúlt napokban 320 ezer példány érkezett a középiskolákba, így ma azt valamennyi 9-12. évfolyamos diák kézhez kaphatja. A munkafüzetben szereplő feladatok a 2021. évi OECD-PISA mérés sikerességét is elősegíthetik, különös tekintettel arra, hogy a magyar diákok első alkalommal vesznek majd részt a PISA vizsgálat pénzügyi-gazdasági moduljában.

Az elmúlt években a történelem tantárgy írásbeli érettségi vizsgáin közép- és emelt szinten is már rendszeresen szerepeltek olyan feladatok, amelyek a pénzügyi és gazdasági kultúra, valamint a munkaerőpiac témaköreiből kerültek ki. Ezért a Pénziránytű Alapítvány legújabb fejlesztése egy olyan munkafüzet, amely elsősorban a 12. évfolyamon segítheti a felkészülést a történelem érettségi gazdasági-pénzügyi témájú feladataira. A „Történelem és pénzügyek” kiadvány augusztus végén a 12. évfolyamba lépő diákok számára 65 ezer példányban, valamennyi középiskolába megérkezett.

A Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően az Alapítvány tankönyveinek és a kiadványainak több mint 98%-a ingyenesen jutott el a diákokhoz, és valamennyi oktatási tartalom ingyenesen elérhető és letölthető a Pénziránytű Alapítvány honlapján: https://www.penziranytu.hu/tankonyvek