Újabb mérföldkő a hazai pénzügyi oktatásban

2017.04.21.

Áder János részvételével mutatta be az általános iskolásoknak szóló pénzügyi ismeretterjesztő tankönyvét a Pénziránytű Alapítvány

– sajtóközlemény –

2017. április 21. - Áder János köztársasági elnök részvétele mellett mutatta be legújabb tankönyvét és munkafüzetét a Pénziránytű Alapítvány, amely - a középiskolásoknak szóló, „Iránytű a Pénzügyekhez” című tankönyve után – most a hetedik és nyolcadik osztályos korosztálynak készített kiadványt. A „Küldetések a pénz világában” című tankönyv májustól 60 ezer példányban ingyenesen elérhető lesz az érdeklődő és az oktatást vállaló iskolák számára. Ugyancsak díjmentesen a tankönyv digitális formában is letölthető.

Gondolná, hogy négy magyar háztartásból három egyáltalán nem készít költségvetést?  Miközben, ha készít is, meglehet, hogy a gyerekek már jobban eligazodik a pénzügyekben és azok digitális alkalmazásában, mint a szülők vagy nagyszülők.

Az elmúlt időszak tapasztalata azt mutatja, hogy nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek pénzügyi tudatosságra nevelését. A célzott korosztálynak szóló, választható kerettantervre épülő, 33 leckét tartalmazó tankönyv és a kapcsolódó munkafüzet az általános műveltség szintjén, gyakorlatorientáltan ragadja meg a pénzügyi ismereteket.

A mostani tananyag újdonsága, hogy egy kalandjáték keretei között mozgósítja a diákokat küldetések (különböző élethelyzetek) megoldására. Élményszerűen, interaktív módon szól a gyerekekhez, szuperhősökkel és gyermekszereplőkkel.

A tankönyv készítése során a tankönyvíró csapatot pedagógiai és közgazdász szakértők támogatták. A koncepciót és a formai megjelenést 2016 nyarán diákokkal és tanárokkal is tesztelte az Alapítvány. Ezután az elkészült leckéket közel tíz, az ország eltérő fejlettségű, kisebb és nagyobb településén található általános iskolájában végzett próbatanítások tapasztalatai alapján finomították.

A frissen megjelent tankönyv a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. kiadói gondozásában, az Alföldi Nyomdában készült.

A Pénziránytű Alapítványról

Az Alapítványt 2008-ban hozta létre a Magyar Nemzeti Bank, a Diákhitel Központ és a Magyar Bankszövetség azzal a céllal, hogy a hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Az Alapítvány 2014-ben megújította stratégiai tervét, melynek fő célkitűzése, hogy több korcsoport számára különböző élethelyzetekben egyaránt releváns üzenetek megfogalmazásával járuljon hozzá a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez. Ennek érdekében a Pénziránytű Alapítvány ma már számos programmal segíti mind az általános- és középiskolás, mind a fiatal felnőtt korosztályt a gyakorlati pénzügyek felelős kezelésében.