Utazó Iskola - élmények digitálisan is

2020. június 19.
 

Fantasztikus hangulatban zajlottak a veszélyhelyzet idején digitális térbe helyezett Utazó Iskola órák az ország számos általános iskolájában. Áprilistól a népszerű, a diákok pénzügyi tudatosságát élménypedagógiai módszerekkel, játékokkal fejlesztő Utazó Iskola trénerei a bankkártyahasználattal, az online vásárlás rejtelmeivel és csapdáival, valamint fizetőeszközünk, a forint biztonsági elemeivel ismertették meg a rendhagyó online tanórákon a gyerekeket.

Az Utazó Iskola a Pénziránytű-Bankvelem Program részeként évente 100 általános iskolába jut el. A játékos pénzügyi élménynapon a gyerekek kreatív tanórákon és játékokon keresztül ismerkedtek meg a hétköznapi pénzügyi helyzetekkel és a megoldási lehetőségekkel. Március közepétől azonban a program szünetelt, az iskolák bezártak. A trénerek azonnal megkezdték a foglalkozások online térbe helyezésének előkészületeit, s néhány hét múlva az Utazó Iskola újjáéledt digitális formában.

Az Online vásárlás és bankkártyahasználat kurzusokon a 6-8. évfolyamos diákok az egyre nagyobb teret nyerő online vásárlás szabályaival, előnyeivel és veszélyeivel ismerkedhettek meg. A tanórák a gyerekek nyelvén mutatták be, milyen módon lehet tudatosan, megfontoltan használni akár a külföldi webshopokat, streaming oldalak előfizetési felületeit. Az online órákon szó esett arról, miért használnak előszeretettel inkább készpénzt a bűnözők, miért előnyös, ha bankszámlán tartjuk a pénzünket, hogyan válhatunk tudatosabbá egy bankkártyával a kezünkben, s hogy kerülhető el, hogy a szülők bankszámláját véletlenül megkopasszuk. A diákok megtudhatták, hogyan ismerhetik fel, ha a webáruházak át akarják verni őket, melyik oldalakon ne higgyenek a túlzottan csábító ajánlatoknak és mire figyeljenek, hogy még véletlenül se kerüljenek illetéktelen kezekbe az online térben megadott bankkártya adatok.

Az órákon fény derült arra is, mi a deviza és valuta közötti különbség, banki oldalakon beazonosíthatták a gyerekek, hogyan értelmezzék a vételi és eladási árfolyamokat és miért van köztük olykor jelentős különbség. Konkrét példán keresztül kiszámolhatták azt is, hogy online vásárlás során mennyit is fognak levonni a bankszámlájukról, s ráébredtek, miért fontos, hogy tisztában legyenek az árfolyamok alapfogalmaival. A digitális Utazó Iskola pénzokos gyerkőcei már nem fognak belezavarodni a sokszor a felnőtteknek is kihívást jelentő, árfolyamhoz kapcsolódó döntésekbe, s remélhetőleg tudatosabban figyelik az online oldalak sokszor csalóka kínálatát is.

A 4-5. és a 6-8. évfolyam számára választható Bankjegybiztonság foglalkozásokon a forint bankjegyek kulisszatitkaival is megismerkedhettek a diákok. A gyerekek bátran kérdezhettek a trénerektől. Megbeszélték a pénz szerepét a gazdaságban, hogyan keletkezik, s vajon elfogy-e valaha a pénz. Már az 5. osztályosok tudták, hogy a gazdaság alapja a munka, az általa megtermelt érték, s munka, energiabefektetés nélkül a pénz önmagában nem képes jólétet biztosítani. A látványos interaktív órán a gyerekek megtudhatták, miből készül a pénz, milyen biztonsági elemek nehezítik meg a hamisítók dolgát, miért mondhatjuk el büszkén, hogy Magyarország bankjegyei világszínvonalon is az egyik legbiztonságosabb pénzek. A kétszer 45 perces foglalkozásokon csodálatos technikai világba kalauzolták el trénereink a gyerekeket az applikációkon, játékokon keresztül, így a pénzügyi oktatás egy egészen izgalmas területét ismerhették meg a diákok.

A Digitális Utazó Iskola a tanév utolsó két hónapjában 20 intézmény 55 osztályát, összesen 2251 diákot ért el 135 online tanóra keretében. Köszönjük a tanárok, a diákok és a szülők erőfeszítéseit, mellyel lehetővé tették, hogy a gyerekek pénzügyi tudatosságát még a nehéz körülmények közepette is fejleszthettük! Trénereink is rengeteget tanultak, tapasztaltak az online térben, még egy digitális szabadulószobát is fejlesztettek, és már most hiányoznak nekik a gyerekek :-).

A következő tanévben a Pénziránytű-BankVelem program részeként szándékaink szerint újra elindul országjáró útjára az Utazó Iskola, melyhez bármely általános iskola ingyenesen csatlakozhat. Szeretné, hogy a következő tanévben az Ön osztályához is eljussunk? A Pénziránytű-BankVelem Utazó Iskolájáról a https://www.pontvelem.hu/utazo-iskola-program oldalon a nyár folyamán is tájékozódhat.