Valuta vagy deviza?

2017. július 11.
 

A nyári szünet beköszöntével sok család indul neki a várva várt és hosszú ideje tervezgetett nyaralásának. Magyarország mellett sokan a külföldi nyaralóhelyeket célozzák meg, és töltik ott szabadságukat. Az utazás előtti megszokott teendők mellett ebben az esetben felötlik a kérdés, vajon milyen fizetőeszközt érdemes használni az utazás alatt. Érdemes figyelmet fordítani rá, hiszen nemcsak saját életünket tudjuk megkönnyíteni ezzel, hanem sok esetben megkímélhetjük magunkat a felesleges pénzkidobástól is, amennyiben körültekintően hozzuk meg döntésünket.

Először is tisztázzuk, mi is az a valuta és deviza. Valutának hívjuk egy ország törvényes fizetőeszközét, amikor készpénz –azaz érme- és papírpénz - formában jelenik meg a fizetési forgalomban. A deviza a számlán vagy értékpapírban tartott külföldi fizetőeszköz. Például, ha a nyaralás ideje alatt egy étteremben készpénzzel fizetjük ki számlánkat, akkor valutát, ha bankkártyával, akkor pedig devizát használunk.

Több lehetséges alternatíva áll rendelkezésünkre, ugyanis vásárolhatunk még itthon az indulás előtt, vagy a célországban valutát, valamint kint tudunk készpénzt felvenni vagy devizával fizetni bankkártyánk segítségével.

Valuta vásárlás során érdemes megfontoltan és figyelmesen kiválasztani azt az irodát, ahol a legolcsóbban, azaz a legalacsonyabb eladási áron és a legkevesebb plusz költséggel – rendszerint kezelési költség - kínálják célországunk fizetőeszközét. Célszerű előre áttekinteni a kinti irodák árfolyamait is, hiszen előfordulhat, hogy pénzt tudunk megtakarítani ezáltal. Ebben az esetben nincs szükség bankszámlára és bankkártyára, azonban a biztonság szempontjából nem biztos, hogy a legelőnyösebb opció, hiszen fenn áll az esélye, hogy bármennyire is vigyázunk, ezek ellenére elhagyhatjuk vagy eltulajdoníthatják pénzünket. További hátránya, hogy a nyaralás után az el nem költött valutát – hiszen előre nem tudjuk pontosan kiszámítani, hogy mennyire lesz szükségünk – vételi árfolyamon el kell adnunk, ami többnyire nem gazdaságos.

Amennyiben rendelkezünk bankszámlával és a hozzá tartozó bankkártyával, elenyésző készpénz mennyiségre lehet szükségünk. Készpénzfelvét és kártyás fizetés esetén felmerülhetnek plusz költségek, amivel számolni kell, de ez bankonként eltérő. A forint alapú bankszámláról történő fizetés esetén a bank középárfolyamon váltja át például a forintot euróra. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a deviza árfolyam egy adott pillanatban mindig kedvezőbb a valuta árfolyamnál. Ha deviza elszámolású bankszámlánk van az adott pénznemben, akkor átváltási költség sem terhel minket. Ennek előnye, hogy mellőzni tudjuk a készpénzhasználatot, hiszen mindenki számára ismerős, hogy mennyire utáljuk, ha egy marék aprópénzt kell cipelnünk a táskánkban egész nap.

Mindegyik alternatívának vannak előnyei és hátrányai egyaránt, ezért mindenkinek körültekintően, a saját mérlegelése szerint kell eldöntenie, hogy melyik a számára legmegfelelőbb. Jó nyaralást!