2020 a pénzügyi biztonság, és a digitális fejlesztések éve volt

2020. december 21.
 

Újabb sikeres, kihívásokkal teli évet tudhatunk magunk mögött. A sikerhez pedig hozzájárultak szakmai partnereink és természetesen azok a pedagógusok is, akik szívükön viselik diákjaik pénzügyi tudatosságának fejlesztését. Évzáró, visszatekintő cikkünkkel is szeretnénk meghitt, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag boldog újévet kívánni!

Újabb munkafüzetek, még több digitális tartalom, ingyenes tankönyvek, kiadványok, a digitális munkarendhez nyújtott kiterjesztett szakmai támogatás jellemzik a Pénziránytű Alapítvány 2020. évi tevékenységét, s így már 430.000 diák pénzügyi tudatossága fejlődhetett az Alapítvány munkájának eredményeként.

A Pénziránytű Alapítvány 2010 óta negyedik alkalommal mérte fel a magyar lakosság pénzügyi ismereteit és pénzügyi tudatosságát. Jó hír, hogy az elmúlt két évben megduplázódott a pénzügyeiket tudatosan tervezők száma. Az elmúlt évek életszínvonal emelkedésével párhuzamosan ugyanakkor könnyelműbbé és költekezőbbé is váltunk. Az OECD módszertanon alapuló felmérés megerősítette, hogy továbbra is fontos feladat az alapvető ismeretek elsajátítása.

Az év kiemelt stratégiai témáját a pénzügyi biztonság adta, s ez állt a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó, legnagyobb szabású országos rendezvény, a PÉNZ7 fókuszában is. A Pénziránytű Alapítvány a témahét együttműködő partnereinek egyikeként már 6. éve vállalja azt a megtisztelő, egyben felelősségteljes feladatot, hogy a PÉNZ7 pénzügyi moduljának tartalomfejlesztését koordinálja. A programra minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozott: több mint 1200 iskola 217.664 diákja vett rész kereken 12.000 órán, 900 önkéntes közreműködésével.

A pénzügyi neveléshez szükséges tartalomfejlesztést már az általános iskola 3-4. osztályára is kiterjesztettük. Az EKE-OFI-val együttműködve elkészültek a 3. és 4. osztályos környezetismeret és matematika munkafüzetek új, mindennapi pénzügyi ismeretekkel kiegészült változatai, melyeket ebben tanévben már több tízezer példányban rendeltek meg az iskolák a hivatalos tankönyvlistákból.

Az egyre népszerűbb általános- és középiskolai tankönyveink mellett a 2020/2021-es a tanév elején is - az MNB támogatásának köszönhetően - ingyenesen jutottak el minden középiskolába a Számoljunk a befektetésekkel matematika példatárak és a Történelem és pénzügyek munkafüzetek.
Folyamatos fejlesztő munkánkat a Budapesti Értéktőzsde is elismerte. A BÉT közel húsz éve minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket, s intenzív ismeretterjesztő munkánk elismeréseként 2020-ban a Pénziránytű Alapítvány elnyerte a Budapesti Értéktőzsde Befektetői tudatosság terjesztéséért járó BÉT Legek díját.

A március 12-én életbe lépett digitális munkarend gyökerestül forgatta fel az iskolák életét. Már az első héten korosztály és tantárgy szerint rendszereztük az Alapítvány digitális segédanyagait. Így már nagyon gyorsan készen állt az a segédanyag, melyet az általános- és középiskolai matematika, történelem és társadalmi ismeretek, életvitel és technika, földrajz tanárok, illetve a gazdasági tantárgyak oktatói azonnal fel tudtak használni digitális óráikon. Mindemellett a Pénziránytű-BankVelem Program Utazó Iskolája a digitális oktatás idején is aktívan „járta” az országot, természetesen csak az online térben.

A digitális átálláshoz nemcsak segédanyagokkal, hanem tanárképzésünk online térbe helyezésével is hozzájárultunk. A 2017 óta nagy sikerrel zajló Pénziránytű Digitális Nyári Akadémiát a járványhelyzetre való tekintettel online platformra helyeztük és már nyáron a szokásos egy helyett három alkalommal került sor a rendkívül hasznos, informatív, ingyenes képzésre, melyeket azóta is minden hónapban újabb tréningek követnek.

Megújítottuk tanárképzésünk akkreditációját is. A korábbi 30 órás tanárképzést 40 órás blended képzés váltja fel, melyet a digitális munkarend követelményeihez igazítottunk, s a hosszas és alapos előkészítő munka során 2021-ben elindulhatnak a foglalkozások.

A kiemelkedő szakmai és pedagógiai teljesítményeket Alapítványunk rendszeresen díjazza. Innovatív, digitális pénzügyi szabadulószoba-projektekkel pályázhattak az általános és középiskolai pedagógusok a Digitális Témahéttel együttműködésben meghirdetett Pénziránytű Tanári Díjra. Az Alapítvány a szakmailag legkiemelkedőbb pályaművek alkotóit és a nyertes projektekben résztvevő diákokat egyaránt díjazta.

Természetesen a diákok sem maradhattak ki a pályázatok sorából. A Zöld pénzügyek 2020 iskolahálózatunk tagintézményei számára kiírt kisfilmpályázattal a Magyar Nemzeti Bank „Zöld programjának” megismertetését és az ökotudatos gazdálkodás pénzügyi lehetőségeinek népszerűsítését céloztuk.

A legtehetségesebb diákok számára tanulmányi versenyeink megmérettetései jelentették az igazi kihívást. Az MNB-vel együttműködésben megvalósult BankCode országos tanulmányi versenyünkön több mint 300 csapat 1000 középiskolás diákjának pénzügyi tudatosságát fejleszthettük hazánk egyik legszínvonalasabb pénzügyi versenyének keretében. Az általános iskolásoknak szervezett PénzOkos Kupa országos pénzügyi tanulmányi verseny mellett a Részvényfutam, a Pénzügyi Junior Klasszik és nem utolsó sorban a nagysikerű Nagy Diák Pénzügyes Teszt segítségével idén több mint 16.000 diák játékos, de magas színvonalú pénzügyi ismereteinek fejlesztéséhez járultunk hozzá.

Az Alapítvány tovább bővítette középiskolai hálózatát, melyhez már több mint 260 intézmény csatlakozott. Középiskolai hálózatunk új lehetőségekkel és megújult arculattal várja a pénzügyi nevelés iránt elhivatott intézményeket és tanárait. Ebben a tanévben negyedik alkalommal hirdettük meg a Kiemelt Pénziránytű Iskola cím elnyerésének lehetőségét, mely idén nem pályázat útján talál majd gazdára, hanem a pénzügyi nevelés iránt legelkötelezettebb, a tanév során legaktívabb hálózati iskolákat fogja díjazni. A pénzügyi nevelés országos lehetőségeinek bővítése érdekében Bázisiskola pályázatot hirdettünk. A nyertes intézmények segítségével az ország hat pontján kialakításra kerülő Pénzügyi tudás otthona tantermekben 2021-ben kezdődhetnek el az interaktív pénzügyi foglalkozások.

Új lendületet adtunk a diákokat közvetlenül elérő Pénzbook márkanévnek is. Pénzbook Facebook oldalunk mellett útjára indult Instagram oldalunk és YouTube csatornánk is, s influencerek segítségével a TikTok felületén is nagy sikerrel jelentek meg szórakoztató edukációs tartalmaink.

Pénzbook YouTube csatornánkon megtalálható korábbi 35 oktató videónk és animációnk mellé újabb 24 kisfilmet készítettünk, melyek a technikumok pénzügyi-gazdasági képzései mellett a mindennapi pénzügyek témáit óráikba integráló tanárok számára is nagyon hasznos órai segédeszközt jelentenek.

A Z generáció szemléletformálásának legfrissebb eszközeként pedig elkészítettük újabb mobilapplikációnkat. A fenntartható szemléletet és a tudatos pénzügyi magatartást is ötvözi a Zöldiránytű, mely a Pénzügyi Hősképző és az Értem a pénzem után Alapítványunk harmadik mobilalkalmazása. A Zöldiránytű a középiskolásoknak nyújt támogatást abban, hogy mindennapi döntéseikben egyszerre tudjanak ökotudatosan és pénztárcakímélő módon gondolkodni.

A digitális átállás kihívásainak minden fórumon meg kívántunk felelni, így szokásos őszi szakmai workshopunk is az online térbe költözött. Egy héten át többszáz pedagógus szerezhetett ismereteket a FinTech világáról és vehetett részt szekciófoglalkozásainkon, ahol többek között a diák-tanár csapatok számára meghirdetett Képzem a pénzem (modern pénzkezelési tippek) digitális alkotó pályázatunkra is felkészülhettek az érdeklődők. Az év végén pedig elindítottuk tudásmegosztó szakmai és módszertani műhelyünket, a Pénziránytű Tanárklubot is.

Köszönjük szakmai partnereinknek, támogatóinknak, elkötelezett pedagógus kollégáinknak és diákjaiknak, egyben valamennyi munkatársunknak, hogy ebben az évben is együtt, közösen dolgoztunk a fiatal generációk pénzügyi edukációjáért. TALÁLKOZ(Z)UNK JÖVŐRE IS!