1. Álmaink, céljaink…

Biztos kérdezték már tőled, hogyan képzeled a jövődet, mit szeretnél megvalósítani? Te is, mint mindenki, szeretnél szép jövőt magadnak, szeretnéd, ha megvalósulnának álmaid. Szeretnél sok új dolgot látni, kipróbálni, jól fizető és érdekes munkát, később családot, gyerekeket, nyugodt, biztonságos és kényelmes életet. Mai világunkban persze mindehhez pénzre lesz szükséged, melynek előteremtéséhez valódi gazdálkodást kell folytatnod. S hogyan lehet mindezt megvalósítani? Hogyan lehet okos döntéseket hozni, gyorsan és hatékonyan megoldani problémáidat, megérteni, ki mit miért tesz, illetve nem tesz? Ebben lehet segítségedre az a gondolkodásmód és sok praktikus gyakorlat, készség, mely e fejezetben fellelhető.

Mi közünk van mindehhez?

Talán tudatában sem vagyunk, hogy nap, mint nap mennyi döntést (gazdasági döntést is) hozunk, melyeknek esetenként az egész életünkre (és mások életére is) kiható következményei lehetnek.

Bemenjünk-e az órára ma? Tanuljunk-e a vizsgára vagy inkább moziba menjünk? Otthonról hozzuk a szendvicset vagy a büfében vegyük meg? Busszal menjünk suliba vagy biciklivel? Megvegyük-e azt a divatos dzsekit, vagy inkább berakjuk a pénzünket a bankba, hogy kamatozzon? Keressünk-e munkát nyáron, vagy inkább táborozni menjünk a barátainkkal? Nem is beszélve arról, ha már betöltöttük a 18 évet, és politikai választójogunkat gyakorolva az egész országot érintő kérdésekkel kapcsolatban kell mérlegelni és dönteni.

Minden döntésünknek hatása van másokra is, a gazdaság más szereplőire. Nem mindegy tehát, hogy mikor mit döntünk, milyen iskolát, tantárgyakat választunk, milyen munkát vállalunk, mire költjük a pénzünket, hogyan takarékoskodunk, stb. Mindezek azt bizonyítják, meg kell tanulnunk gazdálkodni, azaz a közgazdaság-tudományt a mindennapi döntéseink szintjén is alkalmazni.

A közgazdaságtan feltételezi, hogy ésszerű döntéseket hozunk, és vizsgálja, hogy mi lesz ezen döntések következménye. Más tudományhoz hasonlóan törvényszerűségeket állapít meg, és sajátos fogalmakat, szakkifejezéseket használ. A világot leegyszerűsítve, de lényeges elemeit kiemelve modellekben elemzi