4. Hogyan hozzunk jó döntéseket?

Döntéseinknél mindig figyelembe kell venni az egyes választási lehetőségek (alternatívák) várható előnyeit és hátrányait. Ha kell, szánjunk erre több időt, írjuk le egy papírra az egyes lehetőségek (pl. a továbbtanulás) összes várható előnyét és hátrányát, és ezek összevetésével választhatjuk ki azt az alternatívát, mely a legtöbb előnnyel jár a hátrányokhoz képest. Pl. lehet, hogy egy főiskola vagy egyetem pont olyan szakot kínál, amit tanulni szeretnénk, ám ha több órányira van lakóhelyünktől, az ingázás, vagy a kollégium többletterhet jelent anyagilag és időben is, nem beszélve a barátok, család hiányáról. Ez esetben azt mondhatjuk, hogy túl nagy lenne döntésünk haszonáldozata, és másik lehetőséget kellene választani. Lehetséges ugyanakkor az is, hogy már régóta épp arra vágyunk, hogy új várost, új barátokat ismerjünk meg, kiszakadjunk eddigi környezetünkből, és a saját lábunkra álljunk. Ez esetben máris kicsi ennek az alternatívának a haszonáldozata a várható előnyökhöz képest, ezért ez a jó döntés, amit választanunk érdemes.

Minden választás valamiről való lemondást (feláldozást) is jelent. Választanunk kell például, hogy a jobb jegy érdekében inkább tanulunk még egy kicsit délután, vagy feladva a jobb jegy lehetőségét moziba megyünk a barátainkkal. De ugyanígy, ha vásárlási döntésünkkel pénzünket elköltöttük, azt a pénzt már másra nem használhatjuk. Racionális (ésszerű) döntést az hoz, aki a rendelkezésre álló információkat figyelembe véve a számára várható legtöbb előnnyel járó lehetőség mellett dönt. Nem mindenki dönt persze egyformán a rendelkezésre álló információk birtokában, és nem is mindig van elég információ dönteni, hisz sokszor idő és lehetőség sincs minden információt begyűjteni. Van, amikor a pillanat tört része alatt kell döntenünk. Ilyenkor természetesen nem ülünk le papírral és tollal a kezünkben költség - haszon elemzést készíteni, de ilyenkor is mérlegelünk, még ha villámgyorsan is.
ALTERNATÍVA
ELŐNY (HASZON)
HÁTRÁNY (HASZONÁLDOZAT)
1. Tanulsz (este)
Jól sikerül a dolgozatod másnap

Nincs szórakozás (mozi) aznap este, nem találkozhatsz a barátaiddal

2. Moziba mész (este)
Kikapcsolódsz, találkozol barátaiddal
Nem tudsz tanulni, így nem kapsz jó jegyet a dolgozatodra

A táblázat mutatja, hogy az 1. alternatíva haszonáldozata a 2. alternatíva. Ha pedig a 2. alternatívát választod, akkor az 1. alternatíva előnyeit kell feláldoznod. Ha összehasonlítod mindkét alternatíva várható hasznát, illetve haszonáldozatát, akkor biztosan okosabban döntesz, mintha meggondolatlanul választanál (a haszonáldozatot nem véve figyelembe) és utána esetleg megbánnád a döntésed.

A helyes döntés kritériuma: a döntéssel nyert haszon legyen nagyobb, mint a lemondott alternatívával feláldozott haszon.

Ha szeretnénk megérteni magunk és mások döntéseit, cselekedeteit, akkor ismernünk kell az azokat befolyásoló erőket; megtanulni gazdálkodni erőforrásainkkal, pénzünkkel, jól dönteni felhasználásukról: ezek lehetnek azok a célok, melyek arra késztethetnek minket, hogy további lépéseket tegyünk a gazdasági gondolkodásmód megismerésében, terveink valóra váltásában. Lépjünk tovább!