5. A tőzsde

Azzal együtt, hogy a tőzsdék vezető szerepe az értékpapírpiacon egyre inkább megkérdőjeleződik, továbbra is központi jelentőséggel bírnak az értékpapír-kereskedelemben, így feltétlenül meg kell ismerni működésük alapjait.

Miért van továbbra is központi szerepe a tőzsdének?

Koncentrált piac – térben is időben egy helyre koncentrálja az adott befektetési eszközök keresletét és kínálatát.

Átlátható piac – a tőzsdei kereskedés ismérve a nyilvánosság, így minden, ami a tőzsdén történik (vételi és eladási ajánlatok az adott értékpapírokra, kötések stb.) nyilvános, bárki által azonnal elérhető információ.

Szabályozott piac – szabályozottsága biztonságos keretek közé szorítja az értékpapír-kereskedelmet, ami miatt a befektetők többsége még ma is ragaszkodik a tőzsdei tranzakciókhoz.

A tőzsdei kereskedés szigorú szabályozottsága miatt a kereskedésben a befektetők közvetlenül nem vehetnek részt, csak befektetési szolgáltatókon (illetve bankokon) keresztül, azaz tőzsdei kereskedési jogot csak ezek az intézmények szerezhetnek. A befektetők tőzsdei tranzakciót a befektetési szolgáltatóknak adott tőzsdei megbízással végezhetnek.

A tőzsdei kereskedés általános modelljében a kereskedés két fontos láncszeme a tőzsde és az elszámolóház. Előbbi a piac, ahol a vevő és az eladó egymásra talál, ahol az adásvételi szerződés köttetik. Az elszámolóház pedig az a bankszerűen működő intézmény, ahol ténylegesen megtörténik a tranzakció lebonyolítása, azaz a pénz-értékpapír csere.

A információs technológia forradalmával az egyes országok értékpapírpiacai és tőzsdéi közti átjárás jelentősen egyszerűsödött, így a magyar befektetők számára is elérhetővé vált gyakorlatilag a világ bármely értékpapírja, tőzsdéje. Ma már ugyanolyan egyszerű egy Frankfurtban kereskedett részvényt, vagy akár egy a New York-i Értéktőzsdén listázott értékpapírt megvenni, mint a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett papírokat. Ezzel együtt is nemzetközi tapasztalat, hogy egy adott ország befektetőinek figyelme elsősorban az anyaország értékpapírjaira irányul és csak kisebb részben a külföldi papírokra. Éppen ezért elsősorban a hazai tőzsde működését kell megismernünk.

Tőzsdei kereskedés Magyarországon

Magyarországon a tőzsdei kereskedés egyetlen intézménye az 1990-ben alapított Budapesti Értéktőzsde (BÉT), amelynek értékpapírpiacán elsősorban a hazai nagy- és középvállalatok részvényeivel valamint állampapírokkal, vállalati kötvényekkel és befektetési jegyekkel lehet kereskedni.

A klasszikus tőzsdei modellhez hasonlóan a BÉT-en sem lehet közvetlen kereskedési jogot szereznie a befektetőknek, erre csak a bankok és brókercégek jogosultak. A befektetők pedig ezeken a befektetési szolgáltatókon keresztül kereskedhetnek.

A piac működésének harmadik fontos szereplője a korábban már említett Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, amely biztosítja, hogy a piac és annak valamennyi szereplője a törvényi keretek között működjön. Így ő ad engedélyt a tőzsdék, elszámolóházak, illetve a befektetési szolgáltatók működéséhez is.

A tőzsdei kerekedés legfontosabb jellemzőivel, a „tőzsdézés” alapjaival a következő fejezetben foglalkozunk bővebben.