1. Hol érdemes pénzünket tartani, pénzügyeinket intézni?

A választ először érdemes a felnőttek világában megnézni. A bankok számlát vezetnek számukra, fogadják munkabérüket, intézik közüzemi számláik rendezését (pl. víz-, gáz-, csatorna-, villanyszámlák), és a számlához kapcsolódóan bankkártyát is adnak az ügyfeleknek, ha azok azt igényelik. Ezen kívül kezelik megtakarításaikat, esetenként hitelt is nyújtanak. A családok egyéb pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe vesznek (elektronikus banki szolgáltatások, mint pl. internet bank, mobilbank, telebank).

Mikor érdemes nekünk, diákoknak bankszámlát nyitni?

Ha osztálytársaink között tájékozódunk, akkor azt láthatjuk, hogy némelyeknek már van bankszámlája, és szép számmal akadnak olyanok is, akiknek nincs. Ha megkérdezzük a barátainkat, miért nyitottak bankszámlát, akkor valószínűleg a következő érveket hallhatjuk:

  • Jó, ha megtanulom a pénz kezelését

  • Ide gyűjtöm bevételeimet (zsebpénz, munkabér)

  • Külföldre is célszerűbb kártyával menni.

Idősebb barátaink közül a továbbtanulók ösztöndíjukat, esetleg diákhitelüket várják bankszámlájukra, a munkába állók fizetésüket fogják számlára kapni. A bankszámlához kapcsolódó bankkártya, illetve az internetes-, valamint mobil bankolás lehetővé teszi a készpénz nélküli vásárlásokat. Úgy látszik előbb vagy utóbb szinte elkerülhetetlen a bankszámla-nyitás…