6. Tájékozódjunk a bankszámlánkról!

Ha már van folyószámlánk, fontos, hogy rendszeresen kísérjük figyelemmel az azon történő pénzmozgásokat, és számlánk egyenlegét. Ezt a célt szolgálja – többek között – az ún. bankszámla-kivonat, amelyet a bank köteles megküldeni ügyfelének. Legalább havonta egyszer érkezik egy levél (a legtöbb banknál kérhetjük e-mail-en vagy az internet banki postaládánkba is) – hacsak külön nem rendelkeztünk arról, hogy ne küldjenek ilyet - amelyben a bank arról értesít bennünket, hogy a legutóbbi értesítés óta a számlánkon milyen pénzmozgások történtek.

Saját érdekünkben fontos, hogy szánjunk rá néhány percet, mit is tartalmaz az értesítés, hiszen elsősorban nekünk kell ellenőriznünk, hogy minden a várakozásainknak megfelelően történt-e. Megérkezett-e a várt összeg (ösztöndíj, zsebpénz, diákhitel, munkabér)? Teljesítették-e az átutalásokat, azaz megbízásunk szerint kifizették-e tartozásainkat?

Előfordulhat, hogy úgy találjuk, hogy a bank indokolatlanul vagy felhatalmazás nélkül vont le a számlánkról valamilyen összeget. Ilyen esetekben haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot a bankkal. A legjobb, ha írásban teszünk bejelentést, amelyből nálunk is marad másolat a későbbi egyeztetésekhez. A bejelentéshez érdemes lemásolni a számlakivonatot, s bejelölni a vitatott tételeket. Ha valóban a bank hibázott, akkor ezt remélhetőleg orvosolni fogja. De ha a hiba máshonnan ered, akkor is számíthatunk a bank segítségére a rendezésben, hiszen neki is érdeke, hogy ügyfele elégedett legyen.

A bankszámla-kivonatot célszerű több évig is eltenni. Figyelemmel kísérheted pénzügyi tranzakcióidat, megalapozott döntésekhez nyújthat fontos információkat, a hosszú távú tervezés alapja lehet, valamint ahhoz is szükség lehet rá, ha egy pénzügyi művelet megtörténtét kell bizonyítanod.

Mit tartalmaznak a bankszámla-kivonatok?

Az egyes bankok által rendszeresített számlakivonatok formájukat tekintve különbözőek lehetnek, tartalmilag azonban jogszabály alapján mindegyiknek ugyanazokat az információkat kell tartalmaznia. A folyószámla kivonaton megtaláljuk, hogy a tárgyidőszakban milyen pénzforgalmat regisztrált a bank a számlánkon.

    • A számlaforgalom azt mutatja, hogy mikor és mekkora összeg érkezett a számlánkra, illetve mikor és mennyi kifizetést teljesített a bank a számlánkról. A kivonaton láthatjuk például, hogy a munkáltató mikor utalta az esedékes munkabért.

    • Itt ellenőrizhetjük, hogy pontosan mikor és mennyit vontak le a számlánkról készpénzfelvétel (például ATM használat alapján) vagy átutalás, csoportos beszedés teljesítése jogcímen. Itt láthatjuk, hogy a banknak adott megbízások valóban teljesültek-e.

Ugyanígy megjelenik a kivonaton, ha az adott időszakban használtuk a bankkártyát.

    • Nagyon fontos ellenőrizni, hogy valóban az általunk elköltött összegek kerültek-e levonásra. Ehhez célszerű megőrizni a kártyával történő vásárláskor kapott ellenőrző bizonylatokat.

    • Ha a bankkártyát külföldön használtuk, a bankszámla kivonatról azt is megtudhatjuk, hogy a külföldi pénznemben kifizetett összeget milyen árfolyamon (vagy árfolyamokon) számolta át a bank a bankszámla pénznemére (legtöbb esetben forintra).

A bankszámla-kivonat mellett, esetleg helyett ma már többféle módon is értesülhetünk a bankszámlánkat érintő műveletekről, illetve annak egyenlegéről. Amennyiben azt a bankkal kötött megállapodásunk lehetővé teszi, a kívánt információ elérhető lehet az interneten, de telefonon vagy akár személyesen is – természetesen előzetes azonosításunk után. A kívánt információ elérésének gyors módja lehet, ha a számla műveletekről SMS-ben vagy e-mailben kérünk értesítést. Előnye, hogy az információhoz azonnal hozzájutunk, így biztonságunkat szolgálja, hiszen azonnal tudomást szerezhetünk arról, ha valaki jogosulatlan műveletet hajtott végre bankszámlánk terhére. A szolgáltatás egyszerűen igényelhető, annak azonban rendszerint díja van.