7. E-banking

 

Az elektronikus banki szolgáltatás - gyakori nevén e-banking - alatt minden olyan elektronikus pénzügyi szolgáltatást értünk, amelynek segítségével egyszerűen, gyorsan, kényelmesen, akár otthonról is, a hétvégén vagy a nap 24 órájában, sorban állás nélkül, biztonságosan intézhetjük mindennapos pénzügyeinket. Tehát telefonon, mobiltelefonon és interneten keresztül „bankolunk”.

A legkényelmesebb, leggyorsabb és olcsó ügyintézési mód, ha pénzügyeinket interneten keresztül intézzük. Internet segítségével kaphatunk számlainformációkat, adhatunk eseti és rendszeres megbízásokat a banknak, befektetéseket intézhetünk, de kérhetünk általános banki információkat az árfolyamokról, kamatokról vagy a befektetési lehetőségekről is.

Számlavezető bankunknál igényelhetünk internetes bankolási szolgáltatást, és ezzel összefüggésben alá kell írni a vonatkozó szerződést. Ezután kapjuk meg „felhasználó nevünket” és egy „titkos jelszót” (elektronikus kód), valamint egy részletes tájékoztatást a használatról.

A felhasználói azonosító és a jelszó mellett egyes hitelintézetek egyéb biztonságos azonosítási módszereket is alkalmazhatnak. A biztonsághoz tartozhat még, hogy a bank minden alkalommal valamilyen „egyedi azonosítót” kér. (Pl. bankunk küldhet SMS-ben belépésenként változó jelszót, illetve az azonosítást chipkártya is biztosíthatja, ami digitális aláírással ellátott védelmet jelent.)

Az internetes ügyintézés lépései:

 1. csatlakozunk az internethez, megkeressük a saját pénzügyi szolgáltatónk honlapját,

 2. bejelentkezünk a felhasználó nevünk és a jelszavunk segítségével,

 3. a képernyőn megjelenik egy felhasználói felület, amely egyszerűen és közérthetően vezeti végig az ügyfeleket a megfelelő ügyintézéshez szükséges teendőkön. Így elkészíthetjük ezen a felületen a megbízásainkat. Amennyiben a jövőben hasonló megbízást kívánunk adni, akkor azt sémaként vagy sablonként lementhetjük. A sablon legközelebbi használatakor azonban arra ügyelni kell, hogy a szükséges változtatásokat (pl. összeg) mindenképpen hajtsuk végre, s csak azt követően indítsuk el a megbízást!

 4. A tranzakció ezután bekerül a szolgáltatónk rendszerébe, a teljesítést követően egy visszaigazolást fogunk kapni a banktól.

Az elektronikus, azon belül is az internetes bankolás esetén fontos, hogy körültekintően járjunk el. A következő „óvintézkedések” a biztonságunkat növelik:

 • A bankunk által rendelkezésünkre bocsátott jelszót (amennyiben azt egyéb biztonságos azonosítási módszer nem egészíti ki) az első használat során le kell cserélni. Amennyiben egyéb biztonsági azonosítás nincs, a jelszócserét bankunk bizonyos időközönként a továbbiakban is kérheti tőlünk.

 • Amennyiben a bank internetes felületének használatához jelszó szükséges, azt tanácsos megjegyezni. Amennyiben ezt nem tesszük, mindenképp biztonságos helyen (ne a számítógép közelében) őrizni, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá.

 • Interneten keresztül csak biztonságos helyről bankoljunk, ne hagyjunk másnak rálátást elektronikus kódunkra! Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban) bankügyeink intézésére. Saját érdekünkben tartsunk be ilyenkor néhány fontos biztonsági szabályt:

  • Biztonságunk érdekében ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy gépünk megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót!

  • Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.

  • Ha nyilvános helyen intéztük pénzügyeinket, célszerű megváltoztatni a belépési jelszavunkat.

 • Fontos, hogy elektronikus kódunkat soha ne adjuk meg telefonon, e-mailen vagy akár írásban; ilyen igénnyel még bankunk sem fordulhat hozzánk! Ha ilyen kéréssel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezt valójában nem a bank kéri, és azonnal értesíteni kell erről, hogy megtehesse az ilyenkor szükséges lépéseket (figyelemfelhívás, rendőrség értesítése, biztonsági lépések).

 • Egyre gyakrabban fordul elő, hogy az adathalászat módszerével próbálnak ügyfelektől titkos adatokat kicsalni. A módszer lényege, hogy a bankod nevében e-mailt kapsz, amely adatfrissítésre hivatkozva egy linkkel elvezet téged a bankja állítólagos, – a hivatalossal látszólag megegyező – honlapjára és bankod nevében kérik azonosító adataid (felhasználói azonosító, jelszó) megadását. Soha ne adj meg ilyen kérésre semmilyen személyes adatot, így bankod soha nem veszi fel veled a kapcsolatot!

Saját érdekedben azonnal jelezned kell a bank felé, ha jogosulatlan, vagy annak tűnő műveletet észlelsz a bankszámládon (például a banktól kapott SMS-ből értesülsz róla, vagy ilyet fedezel fel a számlakivonaton). A bejelentési kötelezettség kiterjed arra az esetre is, ha az elektronikus azonosító kód illetéktelen személy tudomására jutott.

Az elektronikus szolgáltatásra vonatkozó szerződés, valamint a bankok internetes honlapja is tartalmazza, hogy hogyan, milyen telefonszámon tehet az ügyfél bejelentést. A hitelintézet köteles gondoskodni arról, hogy az ügyfél bejelentési kötelezettségének a hét bármely napján, a nap bármely szakában eleget tehessen. A bejelentéssel egyidejűleg az ügyfélnek kérnie kell az elektronikus szolgáltatáshoz való hozzáférés letiltását. Ezt a számot érdemes feljegyezni, továbbá külföldre utazás előtt tanácsos előre tájékozódni az illető országból ingyenesen hívható telefonszámról.

Amennyiben az elektronikus szolgáltatásról szóló szerződésben ránk háruló kötelezettségeket (pl. bejelentési-letiltási kötelezettség, elektronikus kód őrzésére vonatkozó kötelezettség) szem előtt tartjuk, az elektronikus szolgáltatás jogosulatlan használatából eredő, az ügyfél által viselendő kár mértéke jogszabály alapján korlátozott.

Jó tudni, hogy az internetes „bankolás” költségei általában kedvezőbbek a hagyományos ügyintézés költségeinél. Hiszen a banknak is jobb, ha nem kell ügyfélszolgálatot fenntartania, és bankfiókokat üzemeltetnie ahhoz, hogy ügyfeleit kiszolgálhassa. A bankok internetes ajánlatait mindig érdemes tanulmányozni. Ehhez ad segítséget a PSZÁF honlapja is, ahol összehasonlítható formában kapjuk meg a piacon hozzáférhető szolgáltatási ajánlatokat (termék-összehasonlító táblázatok, www.pszaf.hu).