5. Intelmek a biztonságos bankkártya-használathoz

  • Tartsd a kártyád biztonságos helyen és óvd a fizikai sérülésektől! A kártyát mágneses térben tárolva, elveszhetnek a rajta lévő adatok.

  • Vigyázni kell a PIN-kódra is! A kártyát és a hozzá tartozó PIN kódot soha ne tárold egymás mellett, ugyanis ha mindkettőt elveszted, vagy ellopják tőled, akkor szabadon hozzáférhetnek a bankszámládhoz!

  • A PIN-kód begépelését pénzfelvételkor, illetve vásárláskor kérhetik tőlünk. A PIN kódot ne áruljuk el senkinek, mert illetéktelen kézben a jogosulatlan használó kárt okozhat. Semmilyen hatóság, sem a bankunk nem kérheti tőlünk, sem írásban, sem szóban a PIN kódunkat. Azt Interneten sem kell senkivel közölnünk.

  • Ha mégis illetéktelen kézbe került a kártya, azonnal jelenteni kell a bankunknak, ezért célszerű magunknál tartani azt a telefonszámot, ahol a kártya letiltását kezdeményezhetjük. Az értesítést követően a kártya jogosulatlan használatából eredő kár a bankodat terheli, de az értesítést megelőzően is maximum 45 ezer forint lehet a károd. Minden kár azonban téged terhel, ha azt szándékosan okoztad, vagy megszegted a bankkal kötött szerződésben foglaltakat.

  • A PIN kód többszöri sikertelen begépelése után a tranzakciót a berendezés (ATM vagy POS) elutasítja, a további próbálkozásokat letiltja. A harmadik sikertelen kísérlet esetében az ATM berendezés a kártyánkat bevonja.