4. Hogyan használjuk a kártyánkat?

Kártyánkat leggyakrabban készpénzfelvételre és vásárlásra használjuk. A készpénzfelvételhez egy ATM berendezést (Automated Teller Machine = bankjegykiadó automata, bár manapság már nem csak bankjegyet adnak ki ezek a gépek, hanem egyéb pénzügyi műveletekre is képesek)kell találnunk. A művelethez az ATM képernyőjén megjelenő, a készpénzfelvétel egyes lépéseinek végrehajtására vonatkozó információkat kell követnünk. A legolcsóbb pénzfelvételt a saját bankunk ATM berendezésének használata biztosít.

A vásárlás ellenértékének kártyával történő kifizetéséhez egy POS-készülék (Point of Sale = vásárlás helye) és egyben kártyaelfogadó hely, üzlet szükséges.

Amikor vásárlásra használjuk a kártyát, ezzel felhatalmazzuk a kártyánkat kibocsátó bankot, hogy a vásárlás összegével megterhelje a bankszámlánkat és juttassa el a kereskedőnek (természetesen a kereskedő bankján keresztül). A kártyaelfogadás mögött valójában még egy szerződés van. Előzetesen ugyanis a kártya kibocsátója és az azt elfogadó hely, például egy szupermarket, vendéglő, szálloda kötnek egymással szerződést a kártya elfogadásáról. Ha egy üzlet kirakatában, ajtaján vagy pénztáránál megtaláljuk a kártyánkon található kártyatársaság védjegyét, akkor fizethetünk vele. Ugyanez igaz a bankjegykiadó automatákra is.

Egyre gyakoribb, hogy kártyánkkal interneten vagy telefonon megrendelt árut vagy szolgáltatást is kifizethetünk. A fizetéshez általában meg kell adnunk a bankkártyánk számát. Ma már vannak olyan szolgáltatások is, amelyek keretében a bankok külön, csak internetes vásárlásainkat megkönnyítő virtuális kártyát bocsát a rendelkezésünkre.

Nagyon ügyelnünk kell arra, hogy a kártyánk ne kerüljön illetéktelen kezekbe, s főleg, hogy a titkos azonosító (PIN) kódunkat, amit a kártyával együtt kaptunk, más ne ismerhesse, hiszen elvileg azzal bárki más is vásárolhatna a mi bankszámlánk terhére.

A bankkártya biztonságát fokozhatjuk, ha igénybe veszünk a korábban ismertetett, mobilbanki szolgáltatások keretében igényelhető SMS-értesítést, amelynek keretében minden pénzmozgásról a bank automatikusan jelzést küld a telefonunkra. Így azonnal nyugtázhatjuk, hogy valóban az általunk felhasznált pénzösszeggel terhelték-e meg a bankszámlánkat.