5. Hogyan csökkenti a bank a kockázatát?

A bankok is kockázatot vállaló üzleti vállalkozások. A bankok a hitelnyújtásból keletkező követelésük biztosítására leggyakrabban az alábbi biztosítékokat alkalmazzák:

Jelzálogjog

A lakáskölcsönök fedezete leggyakrabban maga a hitellel megvásárolt ingatlan, amelyre a hitelező bank jelzálogjogot jegyeztethet be. Vagyis a lakáshitelekhez kötődő jelzálog azt jelenti, hogy ha fizetési kötelezettségeinknek nem teszünk eleget a jövőben, akkor a bank tartozásunk fejében értékesítheti, elárvereztetheti az ingatlanunkat, hogy visszaszerezze pénzét. A legrosszabb esetekben ez az ügyfelek akár teljes ellehetetlenüléséhez (’se pénz, se lakás’) vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy legalább a hosszú távú hitelek felvételekor előzetesen jól mérjük fel a háztartásunk jövőbeli teherviselő képességét.

Jelzálogfedezet mellett ugyanakkor nem csak lakáshiteleket igényelhetünk. Vannak ugyanis - a személyi kölcsönökhöz hasonlóan – szabad felhasználású jelzáloghitelek (egyes bankok termékkínálatában ingatlanfedezetes személyi kölcsön megnevezéssel jelenik meg) is, amelyek a magánszemélyek tulajdonában lévő belterületi ingatlanok fedezete mellett nyújtanak hitelt. Szintén akár 20 éves futamidőre igényelhetőek, általában a fedezet nélküli személyi kölcsönöknél jelentősen kedvezőbb árazási feltételekkel.

Zálogjog

A jelzálog szigorúan az ingatlanokhoz kötődik, de egyéb értékes vagyontárgyak, ékszerek, festmények, a hitelre vásárolt autó is lehetnek biztosítékai, zálogai a hitelszerződésnek. Ez esetben, ha az adós nem tud fizetni, a zálogba helyezett vagyontárgy a bank tulajdonába kerül. A bank ilyen esetekben a vagyontárgy értékesítésével próbálja visszaszerezni a nyújtott, de az adós által vissza nem fizetett hitel összegét.

Kezesség

A kezesség olyan biztosíték, amikor a hitelt felvevő adós helyett nemfizetés esetén a kezes felel, ő tartozik fizetni. Két fajtája az egyszerű és a készfizető kezesség. Az egyszerű kezesség esetén először az adóson kell behajtani a tartozást, s ha ez nem sikerül, akkor lehet a kezestől követelni a fizetést. Az ún. készfizető kezesség esetében a fizetést elmulasztó adós helyett rögtön a kezesen követelhetik a tartozást. (Azonnal kész a fizetésre.) Ilyen kezességet, garanciát vállalati hitelekkel összefüggésben bank is vállalhat, lakossági hitelek esetében azonban ez nem jellemző.