3. Befektetési lehetőségek

A hitelekhez hasonlóan bőséges befektetési választék áll rendelkezésünkre. Az egyes típusok bemutatása előtt néhány kiemelt szempont szerint rendszerezzük a befektetési lehetőségeket.

Az egyik fontos szempontot a befektethető összeg és a befektetési időtáv jelenti:
A megtakarítás összege

Befektetés típusa
Ajánlott befektetési időtáv
Kis összegű megtakarítás (néhány ezer Ft-tól )
Bankbetét típusú (folyószámla-lekötés)
1-12 hónap

Kis összegű rendszeres megtakarítás (néhány ezer – tízezer Ft/hó- )

Megtakarítással kombinált életbiztosítás
Min. 10 év
Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés
Min. 10 év
Lakás-takarékpénztár
Min. 4. év
Minimum 10 ezer Ft
Kincstárjegy
3-12 hónap
Befektetési jegyek
3 hónaptól több évig
Pénzintézetek értékpapírjai
3- hónaptól több évig
Minimum 50-100 ezer Ft
Részvények

Lehet rövid távú is, de hosszú távon kiegyensúlyozottabb hozam elérésére van lehetőség

Államkötvény
Minimum 1 év
Minimum 1 millió
Ingatlan, műtárgy
Általában 1 évnél hosszabb

A másik fontos rendszerezést a kockázat és hozam kapcsolata határozza meg:

Kollektív befektetési formák: befektetési jegyek, nyugdíjpénztári befektetések, megtakarítással kombinált életbiztosítások

A továbbiakban a legfontosabb befektetési lehetőségeket és döntéseket vizsgáljuk meg.

A nem pénzügyi megtakarítások jellemzői

Napjainkban egyre többenvásárolnak értékes műtárgyakat (pl. festmények, ékszerek), drágaköveket, nemesfémeket befektetési céllal. A műkincspiac aktuális helyzete már folyamatosan része a befektetési híreknek, tájékoztatásnak. A műkincsek közös előnye, hogy értéküket tartják, sőt idővel növelik, ezért nagyon jó védekezési lehetőséget kínálnak a pénz értékcsökkenésével szemben. Vagyontárgyainkat később eladva nyereségre is szert tehetünk, ám a műtárgyak, ékszerek piaca sem garantál biztos hozamot, karbantartásuk, védelmük pedig költséges lehet.

Az ingatlan (termőföld, építési telek, lakóingatlan) vásárlása sem rossz megoldás, ugyanis jó eséllyel tartja, hosszabb időtávon pedig növeli is értékét ez a befektetési forma. Az ingatlanpiacot is a kereslet-kínálat mindenkori viszonya határozza meg, tehát nincs garantált ár, nincs garantált megtérülés. Igen jelentős készpénzzel kell rendelkezni ehhez a befektetési formához a vásárlás pillanatában, ezért általában más formában történő takarékoskodás után valósulhat csak meg. Itt is gondolni kell a tulajdonnal együtt járó terhekre, költségekre.

A nem pénzügyi megtakarítások hátránya továbbá, hogy a műtárgyak, ingatlanok esetén nem biztos, hogy az adás-vételt azonnal le lehet bonyolítani, időnként hónapokat, sőt éveket is kell várni, míg megfelelő vevőre, eladóra találunk.