4. A betét típusú befektetések

A befektetés legegyszerűbb formája és egyben legkevésbé kockázatos módja, ha pénzünket betétbe helyezzük el egy bankban, vagy más erre szakosodott pénzintézetben.

A betétek lekötés módja szerint megkülönböztetünk:

  • Látra szóló betétet: pénzünk minden kötöttség nélkül bármikor betehető és felvehető. Mivel a bank csak korlátozottan tudja az így lekötött betétet forgatni, alacsony kamatot fizet rá.

  • Határidős betétet: amikor a bank csak bizonyos lekötési idő után fizet kamatot. A határidős betétekre ígért kamat magasabb a látra szóló betétekénél, mivel a bank arra számít, hogy a határidő előtt nem veszi fel az ügyfél a pénzt, és addig a bank szabadon forgathatja azt. Ha mégis a lejárat előtt vesszük fel a pénzt, akkor kamatveszteség ér minket: az addig lekötött betétre egyáltalán nem kapunk kamatot, vagy csak alacsony kamatot számítanak fel.

A betéti összeg lekötése lehet egyszeri vagy folyamatos. Az egyszerivel szemben a folyamatos lekötés választásánál a lekötési idő végén a bank a befektetett összeget automatikusan újra leköti az éppen aktuális feltételeknek megfelelően. Ekkor ismétlődő lekötésű („rulirozó”) betétről beszélünk.

A betétek kamatozás szerint lehetnek:

  • Egyszerű kamatozású: a kamat összegét nem adják hozzá a betéthez, azaz nem tőkésítik. (Ezért amikor esedékes, célszerű a kamatot felvenni.).

  • Kamatos kamat: a kamatot tőkésítik, így a továbbiakban a kamattal növelt összeg kamatozik tovább.

  • Fix kamatozású – a lekötés időtartama alatt a kamat nem változik, azaz a lekötött összeg egy előre meghatározott százaléka.

  • Változó kamatozású – a kamat mértéke a lekötés időtartama alatt változhat.

  • Sávos kamatozású - a lekötött összegen belüli különböző sávokban különböző a kamat mértéke, így pl. 5 millió forint lekötésekor 3 millió forintig 4%-ot, az e feletti két millió forintra 5%-ot fizet a bank.