2. Hitelpapírok

A magyar értékpapírpiac sajátossága, hogy a vállalati szektor nem igazán él hitelpapírok, kötvények nyújtotta lehetőségekkel, így csak elvétve lehet ilyen típusú értékpapírokat találni a piacon. Ezzel szemben az állampapírpiac fejlettsége megközelíti a nyugat-európai piacok szintjét. Emiatt a hazai magánbefektetők számára elsősorban az állampapírpiaccal érdemes megismerkedni.

Állampapír befektetések

Az állampapírok elméleti megközelítésben lényegében kockázatmentes értékpapír befektetéseket jelentenek, cserébe viszont általában az elérhető hozam is mérsékelt. E tekintetben közel állnak a bankbetét típusú megtakarítási formákhoz.

Az állampapírok kockázatmentessége azonban nem egyértelmű. A kockázatmentesség mögött az a feltételezés áll, hogy az állampapírok kibocsátója az állam, amely mindig visszafizeti az adósságát, így az állampapír tulajdonosának nem kell félnie attól, hogy az államnak kölcsönadott pénzét nem kapja vissza. Ez a tétel gyakorlatilag valóban igaz, azaz a visszafizetési kockázat elhanyagolható.

Egészen más a helyzet az árfolyamkockázattal. E szempontból az állampapírok ugyanúgy hordoznak befektetési kockázatot, mint bármely más hitelpapír, hiszen a futamidő alatt az árfolyam, amelyen kereskednek vele, folyamatosan ingadozik. Természetesen ez az ingadozás messze nem olyan jelentős, mint pl. a részvények esetében, de nem is elhanyagolható. Az állam eladósodottsága, és ennek befektetői értékelése, hitelminősítése már komoly változásokat hozhat az árfolyamban, illetve az elérhető hozam mértékében.

Mindezek alapján az állampapíroknál célszerű a futamidő végéig megtartani a vásárolt értékpapírt, így garantálható, hogy a vásárláskor ígért hozamot realizáljuk a befektetésen.