1. Hol van az még…?

Amikor a háztartások bevételeit elemeztük (lásd III./8. lecke), nem foglalkoztunk azzal, hogy a családok milyen életkorban milyen jövedelmekkel rendelkezhetnek. Középiskolásként bármilyen távolinak tűnik, mégis érdemes végiggondolni, hogy egy nyugdíjas korúakból álló háztartás miből él meg, milyen jövedelmei lehetnek. Gondoljuk végig, mi lenne ha már nyugdíjasok lennénk …?

A háztartások bevételi forrásai

  • Munkával összefüggő jövedelmek (bér, jutalom, nyugdíj, táppénz, stb.)

  • Tulajdonból, vállalkozásból származó jövedelmek (kapott bérleti díj, kamatbevétel, vállalkozás nyeresége stb.)

  • Társadalmi juttatások (családi pótlék, szociális juttatások, segélyek, árvaellátás stb.)

  • Egyéb jövedelmek (természetbeni juttatás, nyeremény, ösztöndíj stb.)

A nyugdíjas háztartások lehetséges jövedelemforrásai:

BIZTOS? A jövedelem típusa A jövedelem forrása
Meghatározott feltételek teljesülése esetén

Nyugdíj

Kötelező társadalombiztosításba (TB) történt korábbi befizetésKötelező társadalombiztosításba (TB) történt korábbi befizetés

Csak korábbi saját megtakarításainktól, illetve azok hozamától függ

Járadék

Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés

Biztosítás

Életbiztosítási befizetés

Befektetésekből származó jövedelem

(kamat, osztalék stb.)

Korábbi évek befektetései

Ingatlan tulajdonhoz kapcsolódik

Életjáradék

Saját tulajdonú ingatlan tulajdonjogáért cserébe rendszeres havi járadék folyósítása

Bizonytalan

Munkabér

munkavégzés

A lehetséges jövedelemforrások közül a nyugdíj az, amely a munkával eltöltött évtizedek alatti legális (bejelentett) munkaviszonyból származó jövedelmünk alapján kerül meghatározásra (a feltételekről részletesebben lásd még később). Más járadék típusú jövedelmet, valamint egyéb befektetésből származó jövedelmet csak akkor kapunk, ha erről korábban magunk gondoskodtunk. Munkát is végezhetünk, de az életkor előre haladtával ez egyre bizonytalanabb kiegészítése lehet az időskori bevételeinknek. Azzal kell szembesülnünk, hogy ha korábban csak munkából származó bevételünk volt, a nyugdíjba lépéssel jelentősen csökken havi rendszeres jövedelmünk:

Fontos: megoldást kell találnunk a jövedelem-kiesés pótlására, ha nem szeretnénk, hogy kevesebb jövedelemből gazdálkodhassunk azután, hogy nyugdíjba vonultunk. A baj csak az, hogy a nyugdíjról nem elegendő akkor elkezdeni gondolkodni, amikor már közel vagyunk hozzá. Magyarországon általában is igaz, hogy a nyugdíjak tervezésének sokkal nagyobb a jelentősége, mint amennyi hangsúlyt kap a mai közgondolkodásban.