BankCode – a kreatív pénzügyi verseny

2021. május 5.
 

A már harmadik éve megrendezésre kerülő BankCode országos pénzügyi tanulmányi verseny idén a diákok kreatív gondolkodását és alkotóképességét is próbára tette. A közel 400 induló csapat közül a regionális online fordulók helyezettjei ez alkalommal is két ágon versenyezhettek tovább a legjobbaknak járó elismerésért és az értékes nyereményekért.

Véget ért a Pénziránytű Alapítvány egyik legtöbb diákot megmozgató országos tanulmányi versenye. A Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és az Alapítvány közös szervezésű versenye az ország egyik legmélyebb tudást igénylő, legszínvonalasabb pénzügyi megmérettetése. Az évről-évre egyre több középiskolás csapatot vonzó vetélkedő során minden fordulóban újabb és újabb témakörökkel és egyre nehezebb kérdésekkel találkozhattak a versenyzők.

Hogyan hozzunk jó gazdasági döntéseket? Hol érdemes pénzünket tartani? Mire jó a bankkártya? Milyen kockázatok merülhetnek fel egy befektetés során? Milyen modern fintech megoldások segítik az ügyfeleket és hogyan válhatunk pénzügyileg is ökotudatossá? Ezekre a kérdésekre is választ kellett találniuk a versenyzőknek a Pénziránytű Alapítvány Iránytű a pénzügyekhez tankönyve, e-learning portálja, középiskolásoknak szóló mobilapplikációi és szakmai videói segítségével.

A négyfordulós, online térben megvalósult megmérettetés során az első két fordulóban legjobb eredményt elért csapatok két ágon versenyezhettek tovább. Az országos elődöntőbe be nem került, de a Pénziránytű Iskolahálózat tagiskoláiból regisztrált csapatok az iskolahálózati ágon folytathatták a versenyt. A döntőkben pedig az alapos pénzügyi tudás mellett analitikai és szintetizáló képességet, kreatív gondolkodást és a csapatmunkában való jártasságot is igénylő változatos feladatok, képrejtvények, anagrammák, de még online szabadulószoba is várta a fiatalokat.

Az országos döntő 12 vetélkedő csapata közül a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium RÉSZVÉNXEK csapata bizonyult a legfelkészültebbnek. A főági döntő helyezettjeit és résztvevőit az MNB Pénzmúzeuma bőkezűen díjazta. Az győztes csapat tagjai és tanáruk, Bácskai Veronika egy-egy HP ProBook X360 notebookot nyert.

A második helyen a Budapest XVII. Kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium TROIS CENT SOIXANTE CROISSANTS csapata végzett. Mivel a legjobban prezentáló csapat különdíját is elnyerték, ezért a második helyért járó Apple Iphone XR mobiltelefon mellé még egy Apple AirPods2 fülhallgatót is kapott minden csapattag. Felkészítő tanáruk, Figura Magdolna igazán büszke lehet tanítványaira, különösen, hogy a diákok a tavalyi versenyen is dobogós helyen végeztek.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum BANKKING BETYÁRS csapata állhatott fel. Kiváló teljesítményük elismeréseként minden csapattag és tanáruk, Kónyi Eszter is egy Apple iPad készülékkel lett gazdagabb.

A döntő további 9 résztvevő csapata is nagyon alapos tudásról tett tanúbizonyságot, így ők sem távoztak üres kézzel, egy-egy MNB ajándékcsomagot juttattak el hozzájuk a szervezők. A versenyben legtöbb csapatot mozgósító Tóth Árpádot Gimnázium pedig egy projektort és egy wifi routert szerelhet fel iskolájában.

A nagy felkészültséget igénylő verseny iskolahálózati ágán is 12 csapat mérkőzött meg egymással. Az iskolahálózati döntő győztese a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium KISAUTÓ csapata lett. A második helyen a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium PÉNZTÁRCA csapata végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a szintén a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumból érkező PUKKANDÚR csapat állhatott fel.

Az első helyezett csapat tagjai és felkészítő tanáruk, Simonovits András egy-egy 35.000 Ft értékű utalványt, míg a második helyezett csapattagok és tanáruk, Kozma Sándor egyenként 30.000 Ft-os, a harmadik helyezettek pedig fejenként 20.000 Ft-os utalványokkal lettek gazdagabbak a Pénziránytű Alapítvány jóvoltából. A döntőbe jutott minden csapat alapos tudásról tett tanúbizonyságot, így a többiek sem távoztak üres kézzel, a Pénziránytű Alapítvány értékes könyvcsomagját küldtük el számunkra.

Gratulálunk minden diáknak, lelkes pedagógusnak és támogató iskolának!

Köszönjük, hogy a szorgalom, kitartás, alapos tudás mellett közös célunk, a fiatalok pénzügyi ismereteinek bővítésében is egyre több intézményre és tanárra számíthatunk!