A családi költségvetés is lehet ökotudatos

2021. április 7.
 

Április 19-én indul a Fenntarthatósági Témahét, melynek keretében a diákok többek között a zöld szemléletű családi költségvetés kialakításának lehetőségeivel is megismerkedhetnek. A PÉNZ7 és a Fenntarthatósági Témahét idei együttműködésének köszönhetően a pénzügyi tudatosság és a fenntartható szemlélet egyidejű fejlesztését lehetővé tévő mintaprojektek, és színvonalas óratervek is a tanárok rendelkezésére állnak.

A mai fogyasztói társadalomban pazarlóan élünk. A feleslegesen megvásárolt termékek előállítása, használata, majd hulladékként való kezelése hatalmas terhet ró környezetünkre, s nem kíméli pénztárcánkat sem. A fiataloknak már idejekorán érdemes megmutatni, hogyan lehet tudatosan élni és gazdálkodni bolygónk, javaink és persze pénzügyi helyzetünk védelme érdekében.

A pénzügyi tudatosság és a fenntartható szemlélet komplex fejlesztése érdekében a 2020/2021-es tanévben a PÉNZ7 és a Fenntarthatósági Témahét együttműködésére került sor. A közös munka eredményeként a diákok megismerhetik a tudatos pénzkezelés és családi költségvetés tervezés mellett azt is, hogyan tudnak úgy vigyázni a családi pénztárcára, hogy közben a környezetet is kímélik. Ennek tudatosítására egy innovatív, a rendhagyó tanórákon akár mindkét témahéten alkalmazható, szórakoztatva oktató applikáció is a tanárok rendelkezésére áll.

A Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett Zöldiránytű mobilalkalmazás a 14-20 éves korosztály középiskolás hétköznapjaitól egészen a fiatal felnőttkorban elérkező, hosszú távra szóló választási lehetőségekig térképezi fel a diákok élethelyzeteit. Az online áruházakból ingyenesen letölthető app hasznos tippekkel, sztorikkal, játékos kvízekkel, véleményszavazásokkal és pénzügyi ötletekkel, valamint fenntarthatósággal foglalkozó friss oldalakra való kitekintéssel támogatja a diákok szemléletformálását.

A Pénziránytű Alapítvány szakmai és anyagi támogatásával a Fenntarthatósági Témahétre színvonalas fenntartható gazdálkodás témájú óratervek is készültek az általános- és középiskolás korosztályok számára. Emellett a fenntartható családi gazdálkodás témáját járják körül a 2020/2021. tanévi Pénziránytű Tanári Díj pályázat nyertes mintaprojektjei is. A PÉNZ7 együttműködő partnereinek megállapodása alapján a Pénzügyi és vállalkozói témahét tanórái a tanév során bármikor megtarthatók. A komplex szemléletformálást így hatékonyan támogatja, ha a PÉNZ7 órák megtartása után a fenntartható gazdálkodás mintaprojektjeit és színvonalas órateveit is igénybe veszik a pedagógusok. A három korosztály számára készült óratervek és a mintaprojektek elérhetőek a PÉNZ7, a Fenntarthatósági Témahét oldaláról, de letölthetőek honlapunk Tudástárából is.