ZÖLDIRÁNYTŰ

Ők már nyertek a Zöldiránytűvel

Közel 5000 véleményszavazat érkezett Zöldiránytű nyereményjátékunk keretében. Az eredmények szerint a fiatalok legnagyobb része már most tudatosan kezeli nemcsak pénztárcáját, de érdekli bolygónk hosszútávú sorsa is. Köszönjük szépen a diákok és pedagógusaik érdeklődését és aktivitását, melyet értékes ajándékokkal is díjaztunk!

 

 

Íme a „Te figyelsz arra, hogy csökkentsd a vízfelhasználásodat?” véleményszavazás eredménye:

Igen, otthon odafigyelünk, hogy minél kevesebb vizet használjunk, mivel így csökkenthető a vízszámla.
48 %
Odafigyelek a személyes vízfelhasználásomra bárhol vagyok, és mindenki másnak ezt kellene tennie, mert a vízpazarlás felelőtlenség bolygónk szempontjából.
29%
Igen, a személyes vízfogyasztásommal is spórolok és termék (pl. ruha, élelmiszer) választásakor is a fő szempontok között van, hogy minél kisebb legyen a vízlábnyomom.
18%
Nem különösebben, mert nem az egyéneknél történik a fő vízpazarlás, a spórolás a termelők felelőssége (lenne), hiszen a termékek előállításához kell igazán sok víz.
3%
Nem különösebben, mivel általában nem tudok még erre is odafigyelni, erre én nem vagyok sajnos alkalmas.
2%

Ők nyertek a Zöldiránytűvel:

A véleményszavazáson részt vevő 7-14. évfolyamos diákok közül 7 szerencsés játékost sorsoltunk ki:

Az iPhone SE (2022) 5G 128 GB készüléket nyerte:

Riczó Richárd Levente, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum tanulója.

Egy-egy Galaxy Buds Live fülhallgatóval lettek gazdagabbak:

Horváth Ákos, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium,
Németh Rebeka, a Vas Megyei SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum,
Polgár Boglárka Ágnes, a Tatabányai SZC Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum tanulója.

Egy-egy Pénzmúzeum ajándékcsomagot nyertek:

Tódor Ákos, a Mezőtúri Református Kollégium,
Csendes Tamás, a Győri SZC Bolyai János Technikum,
Szabó Dzsenifer, a Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum tanulója.

Tanári és iskolai nyeremények:

A Pénziránytű Iskolahálózathoz május 5-ig csatlakozott iskolák pedagógusai közül a legtöbb kitöltő által megnevezett tanár, s ezzel a 120 000 Ft-os vásárlási utalvány nyertese:

Molnár Erika, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum pedagógusa

A Pénziránytű Iskolahálózathoz május 5-ig csatlakozott iskolák közül a legtöbb kitöltést generálták, így intézményenként 100 000 Ft-os alapítványi támogatásban részesülnek:

Tabán Általános Iskola (Szeged)
Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium

A legalább 100 kitöltést generáló Bázisiskoláink versenyében a legtöbb véleményszavazásért járó 80 000 Ft-os utalványt nyerte:

Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum

Gratulálunk minden résztvevőnek és a nyerteseknek! Köszönjük, hogy együtt játszottunk a fenntarthatóbb és takarékosabb jövőért!

A Zöldiránytű nyereményjáték 2023 részletes játékszabályzata ITT érhető el.

Te is lehetsz takarékos és vigyázhatsz a bolygónkra egyidőben.
Segít neked a megújult Zöldiránytű, a fenntartható és pénztárcabarát app.

 

Töltsd le Te is ingyenesen az online áruházakból!A Zöldiránytű applikációhoz kapcsolódó hírek, aktualitások, további érdekességek a környezeti és pénzügyi fenntarthatóság jegyében

AKTUALITÁSOK

És ha már letöltöttétek az appot, teszteljétek Kahoot! kvízeinkkel, hogy mennyire penge a környezeti és pénzügyi tudatosságotok:

Csoportos játék indítása:

Fenntartható gazdálkodás - Általános iskola - 1. kérdéssor
Fenntartható gazdálkodás - Általános iskola - 2. kérdéssor

Fenntartható gazdálkodás - Középiskola - 1. kérdéssor
Fenntartható gazdálkodás - Középiskola - 2. kérdéssor

ÉRDEKESSÉGEK

Íme néhány megdöbbentő tény, adat vagy tipp, ami az appba már nem fért bele.

Tudtad, hogy összesen 7570 liter vízre van szükség egyetlen farmernadrág legyártásához? Ebben benne van a pamutgyártás és a varrás folyamata is. Ezt a mennyiségek egyes gyártók a környezettudatosság jegyében a felére csökkentették.

Példakép lehet… 2019-ben egy 17 éves budapesti gimnazista különleges paradicsomaival hódította meg Budapest elegáns éttermeit: 13 évesen kezdett bele vállalkozásába és négy évre rá már közel 500 tő paradicsomot nevelt egy 300 négyzetméteres vidéki telken.

Felmérések szerint egy átlagos magyar fogyasztó évente kb. 33 kg ételt dob ki csupán azért, mert feleslegesen vásárolta meg, vagy időközben megromlott.

A tusfürdő alapanyaga általában valamilyen nyersolajszármazék, míg a szappan ma már többnyire növényi olajból készül. Ugyancsak nyersolaj az alapanyaga a tusfürdőt tároló flakonnak, míg a szappan csomagolása többnyire papír. A szappan használata a pénztárcádat is kíméli: kb. hétszer annyit használunk egy kézmosáshoz folyékony szappanból, mintha a szilárd szappant választanánk!

További fenntarthatósági és pénzügyi érdekességek a Pénzbook Facebook és Instagram csatornán!

A "Zöldiránytű" alkalmazás a középiskolás diákok mindennapjaihoz kötődő hasznos információkat, tanácsokat és az ismereteket tesztelő játékokat tartalmaz a fenntarthatóság témakörében. A Pénziránytű Alapítvány interaktív kiadványa praktikus információkat és tippeket tartalmaz arról, hogyan élheti mindennapjait egy tizenéves úgy, hogy óvja a környezetet és a családi pénztárcát is. A további tájékozódást a kiadványon keresztül elérhető számos online elágazás is segíti.