Zöldiránytű

A Zöldiránytű applikációhoz kapcsolódó hírek, aktualitások, további érdekességek a környezeti és pénzügyi fenntarthatóság jegyében

AKTUALITÁSOK

Április 12-30. között pénzügyileg is a legnyerőbb app a Zöldiránytű!
Az alkalmazás letöltése után a megjelölt véleményszavazást kitöltő és a játékra regisztráló diákok JBL Flip 5 hordozható Bluetooth hangszórót, tanáraik műszaki vásárlási utalványt, iskolájuk pedig - a Pénziránytű Iskolahálózat tagjaként - 150 ezer forintot nyerhet! Részletek a Facebookon.

És ha már letöltöttétek az appot, teszteljétek Kahoot! kvízeinkkel, hogy mennyire penge a környezeti és pénzügyi tudatosságotok:

Egyéni játék indításához az egyes kvízekhez tartozó egyedi PIN-kód beírására van szükség (a Kahoot! appba):

    Fenntartható gazdálkodás - Középiskola 1. kérdéssor PIN: 0393309
    Fenntartható gazdálkodás - Középiskola 2. kérdéssor PIN: 0243011

Csoportos játék indítása:

    Fenntartható gazdálkodás - Középiskola - 1. kérdéssor
    Fenntartható gazdálkodás - Középiskola - 2. kérdéssor

A Zöldiránytű app készítésekor a KidsNews tizenéves diákújságírói is segítségünkre voltak értékes véleményükkel, meglátásaikkal. Olvassátok el a fenntarthatóságról szóló legfrissebb cikküket ITT

ÉRDEKESSÉGEK

Íme néhány megdöbbentő tény, adat vagy tipp, ami az appba már nem fért bele.

Tudtad, hogy összesen 7570 liter vízre van szükség egyetlen farmernadrág legyártásához? Ebben benne van a pamutgyártás és a varrás folyamata is. Ezt a mennyiségek egyes gyártók a környezettudatosság jegyében a felére csökkentették.

Példakép lehet… 2019-ben egy 17 éves budapesti gimnazista különleges paradicsomaival hódította meg Budapest elegáns éttermeit: 13 évesen kezdett bele vállalkozásába és négy évre rá már közel 500 tő paradicsomot nevelt egy 300 négyzetméteres vidéki telken.

Felmérések szerint egy átlagos magyar fogyasztó évente kb. 33 kg ételt dob ki csupán azért, mert feleslegesen vásárolta meg, vagy időközben megromlott.

A tusfürdő alapanyaga általában valamilyen nyersolajszármazék, míg a szappan ma már többnyire növényi olajból készül. Ugyancsak nyersolaj az alapanyaga a tusfürdőt tároló flakonnak, míg a szappan csomagolása többnyire papír. A szappan használata a pénztárcádat is kíméli: kb. hétszer annyit használunk egy kézmosáshoz folyékony szappanból, mintha a szilárd szappant választanánk!

További fenntarthatósági és pénzügyi érdekességek a Pénzbook Facebook és Instagram csatornán!


 

 

A "Zöldiránytű" alkalmazás a középiskolás diákok mindennapjaihoz kötődő hasznos információkat, tanácsokat és az ismereteket tesztelő játékokat tartalmaz a fenntarthatóság témakörében. A Pénziránytű Alapítvány interaktív kiadványa praktikus információkat és tippeket tartalmaz arról, hogyan élheti mindennapjait egy tizenéves úgy, hogy óvja a környezetet és a családi pénztárcát is. A további tájékozódást a kiadványon keresztül elérhető számos online elágazás is segíti.

A kiadvány modern mobilapplikációja az online áruházakból tölthető le ingyenesen.


editors

editors