ZÖLDIRÁNYTŰ

 

A "Zöldiránytű" alkalmazás a diákok mindennapjaihoz kötődő hasznos információkkal, tanácsokkal, praktikus tippekkel és kvízekkel segíti a tizenéveseket, hogyan óvják a környezetet és a családi pénztárcát is egyben.

A fenntartható fejlődés megteremtése, természeti értékeink megőrzése, a tudatos magatartás és a közös értékrend kialakítása mindannyiunk feladata. Az ehhez szükséges szemléletformálás akkor igazán hatékony, ha már fiatalkorban, a családban és az iskolában is megkezdődik.

Ezt a munkát támogatja a Pénziránytű Alapítvány Zöldiránytű mobilapplikációja, amely a középiskolába készülő tizenévesek hétköznapjaitól egészen a fiatal felnőttkorban elérkező, hosszú távra szóló pénzügyi döntésekig térképezi fel a diákok ökotudatos és pénztárcabarát megoldási lehetőségeit.

Az alkalmazás fejezeteit lépésről lépésre feldolgozva az app akár a Fenntarthatósági Témahéten, emellett az év hátralévő részében is beépíthető a tanórákba, de az ökotudatos döntések családi pénztárcára gyakorolt hatásával hasznos segítséget jelent a fenntartható, egyben takarékos megoldásokra nyitott fiatalok és családjuk számára is. Tanórai használatát komplett óraterv is segíti:

Kökény Erzsébet: A Zöldiránytű applikáció tanórai alkalmazási lehetősége

Az óravázlat elérhető ITT

A Zöldiránytű applikáció ingyenesen letölthető az online áruházakból!A Zöldiránytű applikációhoz kapcsolódó hírek, aktualitások, további érdekességek a környezeti és pénzügyi fenntarthatóság jegyében

AKTUALITÁSOK

És ha már letöltöttétek az appot, teszteljétek Kahoot! kvízeinkkel, hogy mennyire penge a környezeti és pénzügyi tudatosságotok:

Csoportos játék indítása:

Fenntartható gazdálkodás - Általános iskola - 1. kérdéssor
Fenntartható gazdálkodás - Általános iskola - 2. kérdéssor

Fenntartható gazdálkodás - Középiskola - 1. kérdéssor
Fenntartható gazdálkodás - Középiskola - 2. kérdéssor

ÉRDEKESSÉGEK

Íme néhány megdöbbentő tény, adat vagy tipp, ami az appba már nem fért bele.

Tudtad, hogy összesen 7570 liter vízre van szükség egyetlen farmernadrág legyártásához? Ebben benne van a pamutgyártás és a varrás folyamata is. Ezt a mennyiségek egyes gyártók a környezettudatosság jegyében a felére csökkentették.

Példakép lehet… 2019-ben egy 17 éves budapesti gimnazista különleges paradicsomaival hódította meg Budapest elegáns éttermeit: 13 évesen kezdett bele vállalkozásába és négy évre rá már közel 500 tő paradicsomot nevelt egy 300 négyzetméteres vidéki telken.

Felmérések szerint egy átlagos magyar fogyasztó évente kb. 33 kg ételt dob ki csupán azért, mert feleslegesen vásárolta meg, vagy időközben megromlott.

A tusfürdő alapanyaga általában valamilyen nyersolajszármazék, míg a szappan ma már többnyire növényi olajból készül. Ugyancsak nyersolaj az alapanyaga a tusfürdőt tároló flakonnak, míg a szappan csomagolása többnyire papír. A szappan használata a pénztárcádat is kíméli: kb. hétszer annyit használunk egy kézmosáshoz folyékony szappanból, mintha a szilárd szappant választanánk!

Az appban tesztelheted tudásod, egyben véleményszavazások mutatják meg, mit gondol korosztályod a takarékos és fenntartható jövőről.

2023-ban közel 5000 véleményszavazat érkezett Zöldiránytű nyereményjátékunk keretében. Az eredmények szerint a fiatalok legnagyobb része már most tudatosan kezeli nemcsak pénztárcáját, de érdekli bolygónk hosszútávú sorsa is.

Íme a „Te figyelsz arra, hogy csökkentsd a vízfelhasználásodat?” véleményszavazás eredménye:

Igen, otthon odafigyelünk, hogy minél kevesebb vizet használjunk, mivel így csökkenthető a vízszámla.
48 %
Odafigyelek a személyes vízfelhasználásomra bárhol vagyok, és mindenki másnak ezt kellene tennie, mert a vízpazarlás felelőtlenség bolygónk szempontjából.
29%
Igen, a személyes vízfogyasztásommal is spórolok és termék (pl. ruha, élelmiszer) választásakor is a fő szempontok között van, hogy minél kisebb legyen a vízlábnyomom.
18%
Nem különösebben, mert nem az egyéneknél történik a fő vízpazarlás, a spórolás a termelők felelőssége (lenne), hiszen a termékek előállításához kell igazán sok víz.
3%
Nem különösebben, mivel általában nem tudok még erre is odafigyelni, erre én nem vagyok sajnos alkalmas.
2%

Próbáld ki Te is! Legyél zöldebb és takarékosabb egyszerre!

További fenntarthatósági és pénzügyi érdekességek a Pénzbook TikTok, YouTube, Facebook és Instagram csatornán is elérhetők!