Digitális, ökotudatos, élményfókuszú tanévet zártunk

2021. június 16.
 

Új fejlesztések, kibővült képzési rendszer , megújult tartalmak, izgalmas iskolahálózati programok és pályázatok a 2020/2021-es tanév mérlege.

A rendhagyó módon zárult előző tanév után a 2020/2021-es tanév is tartogatott kihívásokat az oktatási intézmények számára. A Pénziránytű Alapítvány – küldetésének megfelelően – idén is számos eszközzel segítette a pénzügyi nevelést felvállaló iskolák és kollégiumok munkáját.

Tanárképzések, szakmai programok, egyre modernebb tananyagok

A hagyományos oktatást és a digitális munkarendhez való hatékony alkalmazkodást is segítette Pénziránytű Online Digitális Akadémia képzésünk, mely júniustól már megújult formában várja a digitális módszerek és a pénzügyi tervezés iránt érdeklődőket. Februártól az online térbe helyezve útjára indítottuk „Új lehetőségek az iskolai pénzügyi nevelésben” című új, általános- és középiskolai tanárok szóló, 40 órás, ingyenes, akkreditált tanárképzési programunkat, melynek első foglalkozásai bázisiskoláink szervezésében valósultak meg. A pénzügyi nevelés korai támogatására készült 3. és 4. osztályos matematika és környezetismeretek füzetek használatához online tanárképzést szerveztünk alsó tagozatos tanítók számára.

Novemberben és áprilisban is sikeres online workshopot tartottunk, melyek szakmai és módszertani előadásait a Pénziránytű Alapítvány YouTube csatornáján is elérhetővé tettük. Az idei tanév újdonságaként elindítottuk Pénziránytű Tanárklubunkat, melynek módszertani kerekasztalbeszélgetései és interaktív foglalkozásai már podcast formában is elérhetők.

Elkészítettük a 2021-es PÉNZ7 családi költségvetés témájú tananyagait és a tanári felkészülést segítő e-learning tananyagot, illetve a témahétre felkészítő webináriumot szerveztünk.

Újdonságként elindítottuk a Pénziránytű Bázisiskola pilot programot, amelynek célja, hogy az ország több regionális pontján is elérhetővé váljanak a pénzügyi nevelést segítő foglalkozások, programok, rendezvények: országos lefedettséggel, 6 intézmény nyerte el a Pénziránytű Bázisiskola címet.

Az ökotudatosság jegyében jelent meg a Pénziránytű harmadik mobilapplikációja, az ingyenesen letölthető Zöldiránytű. Az Iránytű a pénzügyekhez c. tankönyv aktualizált, AR megoldásokkal bővített, interaktív változata a tankönyvlistából ingyenesen rendelhető. A szintén ingyenes "AR Books libARy" app letöltésével a modernizált tankönyvben az AR logóval megjelölt képek megelevenednek és megtekinthetők az adott témához kapcsolódó 2-4 perces animációk, magyarázó videók.

Díjak, elismerések

A Kiemelt Pénziránytű Iskola címmel járó támogatás elnyerésére aktivitási, pontgyűjtési versenyt hirdettünk, s a legaktívabb 9 iskola nyerte el a megtisztelő címet a következő tanévre, illetve 2 további különdíj is gazdára talált.

A Pénziránytű Tanári Díj meghirdetésére ebben a tanévben a PÉNZ7 és a Fenntarthatósági Témahét apropóján a zöld szemlélet és a pénzügyi tudatosság találkozásának metszetében került sor. Három pedagógust Pénziránytű Tanári Díjjal, két további tanárt pedig különdíjjal jutalmaztunk munkájuk elismeréseként.

Az Arany Iránytű Díjat minden évben a pénzügyi tudatosság fejlesztésében élenjáró személyeknek vagy szervezeteknek adományozza a Pénziránytű Alapítvány vezetőiből álló zsűri. Ebben az évben négy diák és két tanár kapta meg az Alapítvány legrangosabb kitüntetését a pénzügyi kultúra területén mutatott kiemelkedő munkájáért és teljesítményéért.

Izgalom és élmény a pénzügyi nevelésben

Honlapunkon online játékaink és az aktualitások mellett egész tanévben minden hónap végén, a hónap témájának megfelelően, újabb Kahoot kvízeket tettünk közzé. Középiskolai iskolahálózatunk számára hirdettük meg a „Képzem a pénzem (modern pénzkezelési tippek)” c. digitális alkotó pályázatot, melyen kisfilm és plakát kategóriában osztottunk ki díjakat. A Budapesti Értéktőzsdével közösen újra megrendeztük a népszerű BÉT Részvényfutam online tőzsdejátékot, s a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontért és pénzmúzeumért felelős önálló osztályával közösen hirdettük meg a BankCode országos pénzügyi vetélkedőt, ahol a főág mellett az iskolahálózat tagjainak további versenyzési lehetőséget biztosítottunk.

Nyárra és a következő tanévre a Pénziránytű Alapítvány legújabb izgalmas, a diákok pénzügyi tudatosságát szórakoztatva fejlesztő játékát, az UrbanGo-val közösen kialakított MoneyGo szabadtéri pénzügyi kincsvadász túrát ajánljuk. A Futball Európa-bajnokság apropóján pedig a Pénziránytű FociKihívás keretében fejleszthetik a diákok pénzügyi tudatosságukat a három dedikált mérkőzéslabda és a 10 MoneyGo kupon egyikéért.

Köszönjük a pedagógusoknak, iskoláknak, mint stratégiai szövetségeseinknek, hogy ebben az évben is közösen fejleszthettük a diákok pénzügyi tudatosságát! A nyárra kellemes pihenést kívánunk!