Digitális trendek és pénzügyi lehetőségek

2024. május 23.
 

Látszólag megállíthatatlan a digitális megoldások térnyerése a mindennapi pénzügyek terén is. A trendszerűen megjelenő újdonságok valóban hasznos, kényelmes, egyben biztonságos megoldásokat kínálnak, de úgy tűnik, hogy a klasszikus pénzkezelés is velünk marad egy jó ideig - derült ki tavaszi workshopunk izgalmas előadásából.

Sokasodó digitális megoldások – generációs különbségek

Martinovic Boris, a Mastercard Public Policy igazgatója „Digitalizáció a fizetési ágazatban: trendek és technológiák” című szakmai előadásában rámutatott, hogy bár az új digitális pénzügyi megoldások számos előnnyel járnak, technológiától függetlenül minden korosztálynak érdemes odafigyelni pénzügyei kezelésére. Az elmúlt években vitathatatlan népszerűségre tettek szert hazánkban a FinTech fejlesztések és az ezzel kapcsolatos, elsősorban az ügyfelek kényelmét szolgáló, egyben biztonságos technikai megoldások. A Soft POS terminálok, a Check-out mentes fizetés, vagy a tokenizáció nyújtotta előnyök már hazánkban is elérhetők. Emellett szaporodnak a kizárólag digitális térben működő pénzügyi szolgáltatók, az úgynevezett neobankok is. A rugalmasság, a fenntarthatósági törekvéseket is támogató online ügyintézés a fiataloknak kifejezetten vonzó. Nem hiányolják sem a klasszikus bankfiókokat, sem a személyes jelenléttel működő ügyfélszolgálatokat, amik az idősebb generációk számára alapvető igényt és biztonsági garanciát jelenthetnek.

A szaporodó pénzügyi megoldások rengetegében valóban egyre nehezebb eligazodni, jól mutatja ezt a kártyatársaság legutóbbi felmérése is, mely szerint valamennyi fizetési mód iránt csökkent a fogyasztói bizalom. A szakember a fiataloknak is azt ajánlja, hogy érdemes több kosárban tartani a tojásokat, azaz igény szerint többféle számlát használni egymással párhuzamosan. A mindennapi pénzügyeket lehet, hogy gyorsabb a rugalmasabb digitális rendszereken keresztül intézni, ugyanakkor például a fizetésünket kérhetjük egy másik szolgáltatónál nyitott számlára. Más esetekben, például hitelfelvételnél, befektetéseink kezelésénél pedig akár további pénzügyi szereplőket is bevonhatunk, így diverzifikálva pénzügyi portfóliónkat és csökkentve az esetleges kockázatokat.

Több szolgáltató egy platformon: hódít a nyílt bankolás

Martinovic Boris rámutatott, hogy az előzőekben említett tudatos hozzáállást segítik az ún. Open Banking és Open Finance szolgáltatások, amelyek révén egy szigorúan szabályozott, biztonságos rendszeren keresztül tudjuk megosztani számlaadatainkat az általunk kiválasztott szolgáltatókkal. Lehetőségünk nyílik arra is, hogy úgynevezett personal fund vagy finance management applikációkat használjunk. Ez utóbbiak lényege, hogy engedélyünkkel a programok hozzáférhetnek a különböző, akár több szolgáltatónál lévő pénzügyi adatainkhoz, így egy felületen, kényelmes, átlátható, bárhonnan elérhető, egyben személyre szabott módon, ugyanakkor biztonságosan intézhetjük pénzügyeinket.

A kriptovaluták evolúciója: sokasodó kérdőjelek

Ha már pénzügyi trendek, nem maradhatnak ki a digitális valuták sem. A fogalom alatt alapvetően három, egymástól jelentősen eltérő virtuális fizetőeszközt kell értenünk. A klasszikus kriptovaluták, mint például a bitcoin hordozzák a legnagyobb kockázatokat, tekintettel arra, hogy árfolyamuk nincs rögzítve semmilyen valós valutáéhoz. Az ún. stable coinok, vagy stabil kriptovaluták jelentik a kockázatok csökkentésének következő szintjét. A kriptókhoz hasonló blokkláncon alapuló ezen rendszerek esetében az árfolyam valós valutához – jellemzően a dollárhoz vagy az euróhoz – van kötve. A szolgáltató valós fedezetet is biztosít, legalábbis bizonyos mértékig.
A digitális valuták harmadik, legbiztonságosabbnak tekinthető formája a ma még leginkább csak kísérleti stádiumban létező jegybanki digitális pénz, amit a valós valutákhoz hasonlóan a jegybank bocsát ki, és biztosít hozzá fedezetet. A digitális jegybankpénz révén a lakosság a kereskedelmi bankok kihagyásával közvetlenül léphet majd kapcsolatba a jegybankkal.

Készpénz kontra digitális fizetés

A digitális pénzügyi megoldások fejlődése ellenére Magyarországon még ma is erősen ragaszkodunk a készpénzhez. A Mastercard által végzett felmérés szerint nem csak hogy ez a legnépszerűbb fizetési forma, de a megkérdezettek szerint a második legkényelmesebb megoldás is az érintésmentes kártyás fizetést követően. A kutatás kitért a pénzügyekkel kapcsolatos általános tudásra is. Ezen a területen már jól látható a fejlődés, amiben minden bizonnyal jelentős szerepet játszanak a már iskoláskorban megkezdett, a pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgáló törekvések.

Tavaszi workshopunk diákoknak és pedagógusaiknak is izgalmas és innovatív előadása további érdekességekkel ITT tekinthető meg.