Elindult a Neumann Next tanulmányi verseny

2023. március 15.
 

Elég jól ismered Neumann Jánost?

Idén ünnepeljük Neumann János születésének 120 évfordulóját. Az egész éves eseménysorozatból mi sem maradunk ki. Hat hónapon keresztül zajló online vetélkedővel hajtunk fejet kora egyik legjelentősebb tudósa, a modern számítógépek működési elveit megalapozó matematikus előtt.

Neumann jelentőségét jól érzékelteti, hogy a Financial Times 1999-ben a 20. század emberének is megválasztotta, hiszen egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával, de nagyot alkotott az atomfizika, a játékelmélet (közgazdaságtan), a sejtautomaták vagy éppen a numerikus meteorológia területén.

Amellett, hogy a magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsát ki a tiszteletére, az MNB-EduLab Kft., a Pénziránytű Alapítvány és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) hat hónapon át tartó országos kvízversenyt hirdet. A verseny során két kategóriát hirdetünk, ennek értelmében középiskolások és egyetemisták mérhetik össze tudásukat.

A feladatok pénzügyi, matematikai jellegűek, valamint Neumann János munkásságával kapcsolatosak. A kérdéstípusok igaz-hamis, feleletválasztó, párosító, sorba rendező, szövegkiegészítő, illetve halmazba rendező jellegűek.

Tudtad..?

... az adott kvízt leggyorsabban kitöltő játékosok között havonta értékes tárgyi nyereményeket és utalványokat sorsolunk ki?

... ha 6 hónapon át részt veszel és kitöltöd az összes kvízt, fődíjként egy Macbook Air-t nyerhetsz?

... az egyetemisták számára még egy különdíjunk is van? A legeredményesebb játékos részt vehet Kecskeméten a Neumann János Egyetem és a Sharjah Research Technology and Innovation Park együttműködésben megvalósuló Megalux napelemes autó fejlesztésében.

Az első forduló március 15-én kezdődik és április 30-ig tart.

A játékra regisztrálj még ma a neumann120.penziranytu.hu weboldalon!