Élményteli BankCode díjátadó a Pénzmúzeumban

2022. május 20.
 

Május 17-én ünnepélyes keretek között adtuk át a BankCode verseny helyezettjeinek és a Szuperdöntőbe jutott csapatoknak nyereményeiket. A Pénzmúzeumban megrendezésre kerülő díjátadót követően a csapatok tagjai és kísérőik a Pénzmúzeum tárlatvezetésén is részt vehettek.    

Több mint 500 csapat regisztrált a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontért és pénzmúzeumért felelős önálló osztálya és a Pénziránytű Alapítvány által már negyedik alkalommal meghirdetett BankCode országos tanulmányi versenyre. A négyfordulós megmérettetés idén több újdonságot is tartogatott a mindennapi életben előforduló pénzügyi helyzetekre felkészülni vágyó középiskolásoknak.

A verseny célja minden évben az, hogy a mindennapi pénzügyekben elengedhetetlen alapok és a pénzügyi rendszer legfontosabb ismeretei mellett a csapatok a zöld pénzügyek fortélyaiban, a modern pénzkezelés és a FinTech világának legfrissebb újításaiban is elmélyedhessenek. A tudás megszerzése mellett a mindennapi életben rendkívül hasznos készségek fejlesztésére is törekszünk: kreatív problémamegoldás, erősségek feltérképezése, átgondolt csapatmunka, jó kommunikációs készségek is szükségesek a sikeres szerepléshez.

A felkészülést a Pénzmúzeum szakmai cikkei, valamint a Pénziránytű Alapítvány ingyenesen elérhető tananyagai is segítették. A regisztrációs időszakban pedig webináriumokkal is támogattuk a csapatok hatékony felkészülését.

Az előző évek visszajelzéseit figyelembe véve - idén a szakképző intézmények (technikumok és szakiskolák), valamint a gimnáziumok háromfős csapatai a szuperdöntőig külön ágon versenyeztek, és a legjobb 3-3 szakképzési és gimnáziumi csapat mérhette össze tudását a Szuperdöntőben.

Gimnáziumi ágon a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium Atomcsibék, az Óbudai Árpád Gimnázium Cekta és a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium Pénzt vagy életet… csapata jutott tovább. Technikumi ágon kihívóik a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium Noname01, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium Szikszi Racing Team és a Bajai SZC Türr István Technikum AZsA csapatai voltak.

A Szuperdöntőben prezentáció, videós feladvány, számítási példák, kvíz és játékos feladatok is várták a csapatokat, ahol a Pénziránytű Alapítvány diáknagykövetei is segítettek a verseny lebonyolításában. Mint minden évben, most is a tudás gyakorlati alkalmazása és a számolás okozta a legnagyobb fejtörést a diákoknak. Nem volt egyszerű a videós feladvány, melyben befektetési tanácsadók tippjei közül kellett a szakmailag hibásakat kiszűrni, majd javaslatot tenni a helyes megoldásra. A számítási példák pedig idén is kifogtak a csapatok nagy részén. Mivel ilyen feladatokra a továbbiakban is lehet majd számítani, érdemes lesz az idei felkészülési időszakban közzétett webináriumokat jövőre is megnézni, hiszen a számolásban magabiztos csapatok jelentős előnyre tehetnek szert a verseny során.

A nagy felkészültséget igénylő verseny győztese végül a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium Pénzt vagy életet csapata lett. Az első helyezett csapat tagjai és tanáruk egy-egy Apple Macbook Air notebookot és 60.000 Ft/fő értékű utalványt vehetett át a Pénzmúzeumban tartott ünnepélyes díjátadón.

A második helyen a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium Noname01 csapata végzett. Nyereményük felkészítő tanárukkal együtt egy-egy Apple iPhone 12 (64GB) mobiltelefon, valamint 40.000 Ft/fő értékű utalvány volt.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium Atomcsibék csapata állhatott fel. Kiváló teljesítményük elismeréseként fejenként egy Apple iPad 9 2021 10.2 (64GB) készülékkel és 20.000 Ft/fő értékű utalvánnyal lettek gazdagabbak.

A legtöbb csapatot mozgósító Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium egy projektort és egy wifi routert szerelhetett fel iskolájában, míg a legaktívabb Pénziránytű Iskolahálózati tagunknak, az Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiumnak 150.000 Ft műszaki utalványt küldtünk. Ajándékcsomagot kaptak a szuperdöntő nem díjazott csapatai is.

Gratulálunk minden csapatnak és felkészítő tanáraiknak! Reméljük a jövő évi versenyen is találkozunk!