Elstartolt a MoneySim szimuláció – a PÉNZ7-en akár órát is tarthat vele

2022. február 25.
 

A MoneySim pénzügyi szimuláció egy játékosított oktatási eszköz, melynek célja, hogy a középiskolás fiataloknak segítsen az alapvető pénzügyek megértésében, megmutassa pénzügyi döntéseik lehetséges következményeit. A szimuláció tanórai felhasználását a PÉNZ7-en is használható minta óraterv segíti, mely megkönnyíti a játék megismerését és tanórai használatát.

A Pénziránytű Alapítvány legújabb edutainment, azaz szórakozva oktató fejlesztése a MoneySim, a pénzügyi döntések játéka. A MoneySim szimuláció célja, hogy a középiskolás fiatalokat pénzügyi tudatosságra nevelje. A játék során a tanulók különböző karakterek bőrébe bújva hoznak döntéseket, melyek eredményével, következményeivel kockázatmentesen szembesülhetnek, így a való életben tudatosabb döntést tudnak majd hozni pénzügyeiket illetően.

Mások helyett mindig könnyebb dönteni? Itt a lehetőség, hogy a fiatalok kipróbálják! A kiválasztott karakterek életébe lépve hozhatnak olyan döntéseket, amivel a jelenben elégedetté tehetik őket, miközben nem kell félniük belátható kockázatokat vállalni, de a pénzügyi tudatosság és biztonság szem előtt tartásával esélyt adhatnak a szereplőknek egy szép jövőre is.

Hogyan építhető be a szimuláció a tanórákba?


A játékot a diákok akár regisztráció nélkül, egyénileg is játszhatják, öt különböző élethelyzetű, 15-23 éves karakter bőrébe bújva. Íme néhány példa, kiknek a helyébe képzelhetik magukat a fiatalok, s hogyan hasznosíthatják a szimuláció nyújtotta élethelyzeteket pedagógusaik a mindennapi oktató munkában:

• „18 éves fodrásztanuló”: a karakter szituációin keresztül, a feladatok révén a szakképzésben tanuló diákok osztályfőnökei támogathatják az ösztöndíj révén önálló jövedelemmel rendelkező diákok tudatos pénzkezelését.
• „16 éves, 10. évfolyamos technikumi tanuló, kisvárosban él”: a karakter szituációin keresztül, a feladatok révén a pénzügyi-vállalkozási ismeretek tantárgy pénzügyi félévének tudnivalóit foglalhatják össze, a tanultak alkalmazását, gyakorlati megértését segíthetik a tárgy oktatói.
• „20 éves, most kezdte az egyetemet”: a karakter szituációin keresztül a végzős vagy 11. évfolyamos tanulók osztályfőnökei kaphatnak segítséget a felsőoktatási továbbtanulással kapcsolatos döntések támogatásában.

A https://www.moneysim.hu/ oldalon regisztrált tanárok pedig – akár további, a diákok számára nem automatikusan publikus karakterek segítségével – oktatási, edutainment céllal is indíthatnak játékokat osztályaiknak, csoportjaiknak. A regisztrált diákokkal játszott kurzusok eredményét a tanárok nyomon is tudják követni, így akár osztály-, évfolyam- vagy iskolai szintű verseny is rendezhető a szimuláció segítségével.

Hogyan működik a szimuláció?


A diákok a kiválasztott karakter élethelyzetében mindennapi döntési szituációkat kapnak, s választásaik hatását úgy tudják követni, ha folyamatosan figyelik a válaszaik után az indikátor mutatók, a pénzügyi tudatosság, a jóllét, a kockázatvállalás, és a takarékosság, valamint ötödikként a vagyoni helyzet alakulását az oldal tetején. Az egyes feladatokra adott válaszok egy vagy több mutatóra hatnak és növelik, esetleg csökkentik annak értékét. A mutatószámokat és változásukat a játék jelzi, hogy folyamatosan nyomon követhessék a játékosok teljesítményüket, szembesüljenek döntéseik hatásával. A játék végén az eredményességi index az öt indikátor mutatószámait súlyozza. A cél a legmagasabb végső pontszám elérése. Az elért pontok alapján kialakult rangsort a diákok listába rendezve megkapják a játék végén, így lehetőségük van összemérni teljesítményüket a többiekével.

MoneySim a PÉNZ7-en is


A MoneySim tanórai felhasználását a PÉNZ7-en is használható minta óraterv segíti, mely megkönnyíti a szimuláció megismerését és tanórai használatát. Az óraterv már elérhető a https://www.penziranytu.hu/moneysim oldalon és a PÉNZ7 honlapján is.

További információ, regisztrációs lehetőség, valamint a játék használatáról rövid bemutató film és leírás is elérhető a  https://www.moneysim.hu/  oldalon a Tanároknak, valamint Diákoknak menüpontokban.