Fenntarthatóság és zöld gondolkodás az adventi időszakban is

2019. december 11.
 

Klímacsúcs, klímavészhelyzet, globális felmelegedés, klímatüntetések. Az emberiség számára a következő évtized egyik legnagyobb kihívása, hogy mindennapjaink szerves részévé váljon az ökotudatos gondolkodás. Vajon hogy lehetünk zöldek a fogyasztói társadalom kihívásai közepette, különösen egy olyan időszakban, mikor szinte minden a vásárlásról, a pénzköltésről és nem a megtakarításról és a hosszú távú gondolkodásról szól. Lehetünk zöldek Advent idején?

Több mint 150 országból mintegy 11 ezer tudós írta alá azt a nagyszabású állásfoglalást, amely globális klímavészhelyzetet hirdet, s a kormányok, nemzetközi szervezetek felelősségére hívja fel a figyelmet. A klímaváltozással kapcsolatos globális feladatok mellett azonban érdemes foglalkozni mikroszinten az egyén, a háztartás és a vállalkozások felelősségével is. A Magyar Nemzeti Bank 2019 februárjában hirdette meg Zöld programját, melynek egyik pillére a pénzügyi szektor ökológiai és pénzügyi kockázatainak elemzése, a pénzügyi szolgáltatások zöldebbé tétele, illetve a piaci szereplők zöldítésének ösztönzése. Ennek a programnak szerves része a vállalatok és a háztartások edukációja, egyben ösztönzése ökológiai lábnyomuk csökkentésére.

Ezt a gondolatot tette magáévá a Pénziránytű Alapítvány is, mely játékosan, kreatívan szeretné a fiatalok, diákok figyelmét felhívni a fenntartható gazdálkodás és az ökotudatos gondolkodás fontosságára a középiskolásoknak szóló „Zöld pénzügyek 2020” című kisfilm pályázata keretében (https://penziranytu.hu/kisfilmpalyazat2020).
Hogyan lehetünk zöldek pénzügyi döntéseink során? Milyen hosszú távú hatása lehet az ökotudatos gondolkodásnak a család pénztárcájára nézve? Vajon megéri zölden fogyasztani? Hogyan lehet úgy csökkenteni a család ökológiai lábnyomát, hogy egyben a családi kassza hosszú távon gyarapodjon? Íme néhány adventi jó tanács, ami segíthet nemcsak zöldebben, hanem pénztárcabarát módon is készülni az egyik legfontosabb családi ünnepre:

Advent a fogyasztói társadalom kiemelt időszaka. Karácsony előtt a háztartások lényegesen többet költenek, mint az év más hónapjaiban, melyre a megfontoltabb fogyasztók már hónapokkal korábban készülnek. Az igazán tudatosak a költségeket több hónapra elosztva már nyár végén megkezdik az ajándékok beszerzését.

Vágott, földlabdás vagy műfenyő? Sokszor hallani, hogy azért vásárol egy család műfenyőt, hogy ökotudatosabb legyen. Vajon tudja, hogy egy 2 méteres műfát 20 éven keresztül kell használni, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, mintha élőt fát vásárolna? A kivágott fákat a legtöbb helyen begyűjtik és újrahasznosítják, bár kétségtelenül a legjobb megoldás a földlabdás fenyő, különösen, ha ellenőrzött helyről vásároljuk és pár nap elteltével kiültetjük. A dekorációhoz használhatunk saját készítésű díszeket, s nem feltétlenül kell minden évben a legújabb divat szerinti árnyalatokba öltöztetni a fát.

Az ötletes, saját készítésű ajándék nemcsak szép emlékké válhat, hanem megajándékozzuk szerettünket a fontosság érzésével is, hiszen mennyivel egyszerűbb megrendelni a neten egy ajándékot, mint órákon keresztül barkácsolni egy gyönyörű emléket. Nemcsak a nagymamák örülnek ma már az unoka saját rajzainak, szerencsére a fiatalok között is egyre jobban terjed a saját készítésű ajándék. Emellett igazán zöld megoldás lehet nem új terméket, hanem jó állapotú, használt, például antikváriumban beszerezhető könyvet ajándékozni. Mi ne legyen ajándék: felesleges dísztárgyak, porfogók, vicces műanyag termékek, melyek nemcsak nem zöldek, hanem örömet sem igen okoznak.

A csomagolásra is érdemes odafigyelni. Az újrahasznosítható, környezetbarát táskák, netán egy saját készítésű karácsonyi ajándéktáska, egy régi termék megőrzött doboza szalvétával díszítve, egyedi módon kifestve még személyesebbé teszi az ajándékot.

A karácsonyi vacsorához érdemes a közelben megtermelt és beszerezhető alapanyagokat használni, hiszen így a szállítási költségek és az utazás környezeti terhelése is csökkenthető. Karácsonykor a legtöbb családnál bőven terített az asztal, s az ételek egy része bizony a szemetesben végzi. Érdemes átgondoltan főzni és vásárolni, hogy elkerüljük a felesleges pazarlást, de ha picit túllőttünk a célon, akkor keressünk rá az „Enni adok ételdobozokra”, és a felesleges, de még ehető ételt így juttassuk el azokhoz, akik csak álmodoznak a terített karácsonyi asztalról.

A fenntartható, zöldebb gondolkodás, alapos tervezéssel, kis odafigyeléssel párosulva nemcsak ökológiai lábnyomunkat csökkentheti, de pénztárcánkat is kíméli, s ha mindeközben a rászorulókra is gondolunk, akkor máris megajándékoztuk magunkat az adni jó felemelő érzésével.