Gyakorlatias pénzügyi élmények a matekórán december 5-9. között

2022. november 30.
 

A Logirintus egy online matematika-logikai kalandjáték, ahol egy történetbe ágyazott útvesztőből kell kijutni matekfeladatok megoldásával. A Logikai fejtörők hetén, december 5-9. között a Medve Matek csapata a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben 5-12. osztályos diákoknak ezúttal pénzügyi időutazás témájú kalandpályákat is kínál ingyenesen.

A matekóra lehet izgalmas, kalandos és gyakorlatias egyben. Ehhez nem kell más, csak a Logirintus és a Logikai fejtörők hete, ahol a 3-12. osztályosoknak szánt izgalmas matekos pályák mellett pénzügyi időutazáson is részt vehetnek a felső tagozatos és a középiskolás diákok. A három korosztály számára készült pénzügyi témájú ingyenes pályákon egy időgép segítségével utazhatják végig a tanulók a pénz történetének állomásait.

Az általános iskolások saját készítésű időgépük segítségével vagy a Pénzügyi Hősképző épületéből indulva járhatnak például az őskorban, ahol a cserealapot még árupénzek testesítették meg, de mielőtt belépnének a jelenkorba, eljutnak Augustus császár vagy Mátyás király udvarába is, ahol az uralkodó kéri tanácsukat izgalmas számolási feladatok megoldásában.

A középiskolások egy rejtélyes házban a kereskedők és pénzmesterek szellemeit igyekeznek kiszabadítani, miközben ők is az őskorból indulhatnak, majd felfedezhetik a készpénz, később a korszerű pénzkezelés eszközeinek tárházát is. Mindeközben a játékot bármikor megállíthatják, illetve a pályákon tetszőleges sorrendben is haladhatnak.
Az elsősorban matematika órákra ajánlott izgalmas online játék keretében önállóan vagy csapatban is megoldhatják a tanulók a fejtörőket, de akár osztályszintű együttműködésben is valódi élménnyé válhat a gyakorlatias pénzügyi ismeretekkel fűszerezett tanóra. A gyerekek mindenképpen sikerélménnyel zárják a játékot, ugyanis a pályán elért fokozatról névre szóló oklevelet kapnak.

5+1 ok, miért érdemes rászánni egy tanórát a Logirintusra

• Komplett óratervet kapunk a kezünkbe, hiszen a játék kitölti a teljes tanórát.
• Ha a pénzügyi pályákat választjuk, gyakorlatias pénzügyi ismeretekkel is gazdagodhatnak a diákok.
• A Pénziránytű Alapítvány felajánlásában a pénzügyi pályákon korosztályonként a legmagasabb (gyémánt) fokozatot elérők között webshopos vásárlási utalványokat, egy osztály részére pedig osztálykirándulás hozzájárulást sorsolunk ki.
• Visszajelzéshez juthatunk a tanulók teljesítményéről.
• A diákok biztosan élvezni fogják.
• A gyerekek munkálkodnak, az órán mentori szerepünk van és bátran ajánlhatjuk a helyettesítő órákra is.

Ha tanárként feliratkozunk a https://medvematek.hu/mintafeladatsorok#feliratkozas oldalon, a játéknapokat követően megkapjuk a matekos pályák megoldás füzeteit és a későbbiekben is rendszeresen ingyenes matekórai és szakköri tartalmakat biztosít a Medve Matek csapata.

Mikor, hol, hogyan érhető el a játék?

December 5-9-ig (hétfőtől péntekig) a https://www.facebook.com/logirintus vagy a https://www.logirintus.hu oldalról a választott pályát és a megfelelő évfolyamot kikeresve közvetlenül indítható a játék. Mivel a cél a sikerélmény, ezért alacsonyabb vagy magasabb évfolyamok pályájának játszása is megengedett az osztály vagy a csoport tudásszintjének és ambícióinak megfelelően. A pálya elején meg kell adni a csapat és az iskola adatait, aztán mehet is a játék az óra végéig! Nem kell telepíteni semmilyen programot, nem kell regisztrálni, a játék webböngészőben fut, csupán egy számítógépre, tabletre vagy telefonra és internet elérésre van szükség. További információk itt érhetők el: https://medvematek.hu/data/2022/logirintus_tanari%20felhivas_2022_decemb...