Insta, vlog és appok – új csatornák a diákok széleskörű és hatékony elérésére

2020. március 13.
 

Felnőttként, tanárként gyakran lehet olyan érzésünk, hogy a XXI. század gyorsuló technológiai fejlődéséhez egyre kevésbé tudunk alkalmazkodni. A kérdés azonban sokszor inkább az, hogy hajlandóak vagyunk-e gyermekeink, diákjaink gondolatait megérteni, ahhoz alkalmazkodva a technológiai szingularitás felé sodródó világunkban megtalálni a kulcsot az eredményes oktató, nevelő munkához.

Ma hat generáció él együtt Magyarországon. Hatféle múlt, hatféle gondolatvilág és értékrend, hatféle életvezetési stratégia. A gyorsuló technológiai fejlődés új csatornákat és módszereket is eredményezett, s ez kihívást jelent a generációk közötti kommunikációban. Megjelenik mindez az üzleti életben, a munkahelyeken, s természetesen az oktatásban is. Azzal kell szembesülnünk, hogy többségében Baby-boomer és X generációs tanárok tanítják a Z és Alfa gyermekeket. A digitális generációk azonban új csatornákon érhetőek el, mást tartanak hitelesnek, mint korábban, ezért a széleskörű, hatékony kommunikáció érdekében a Pénziránytű Alapítvány úgy döntött, új felületeket is bevon a diákok pénzügyi edukációja érdekében.

A Pénziránytű Alapítvány 2018 nyarán indította újra Pénzbook nevű Facebook oldalát, azzal a céllal, hogy a középiskolások számára, a saját nyelvükön jelenítsen meg a mindennapi pénzügyekhez kapcsolódó tanácsokat, érdekességeket, játékokat és feladványokat. Felületünk mára már közel 5200 követővel rendelkezik. A www.facebook.com/penziranytu.penzbook oldalon elérhető tartalmainkat szívesen használják pénzügyi nevelés iránt elkötelezett pedagógusok is, hogy érdekessé, izgalmassá tegyék történelem, matematika, vagy pénzügyi ismeretek óráikat. A fiatalok a Facebook felület helyett a közösségi élet egyik fő platformjának már az Instagramot tekintik, így itt is megszólítjuk őket. Pénzbook oldalunk érdekes, izgalmas bejegyzései márciustól tehát az Instagramon is elérhetők. Ha Önnek vagy iskolájának van insta elérése, kérjük kövesse Pénzbook insta oldalunkat, s ajánlja diákjainak is!

A fiatal korosztályok számára ma talán a leghitelesebb megszólalók, a gyakran tíz- vagy százezrek által követett vloggerek. YouTube csatornánkon már mi is számos izgalmas tartalmat elérhetővé tettünk, de most először kértünk meg egy fiatal vloggert, Herczeg Hajnit, hogy a PÉNZ7 pénzügyi biztonság témájához kapcsolódóan mutassa meg, mi lehet korosztályának érdekes a mindennapi pénzügyek világából. Hajni korábban már osztott meg pénzügyi tudatossággal kapcsolatos videókat YouTube csatornáján, így a PÉNZ7 alatt szívesen beszélt a biztosítások világáról Törött telefonok és egyéb balesetek című bejegyzésében.

A fiatalok számára korábban már készítettünk digitális generáció-barát felületeket, melyek közül a visszajelzések alapján a legkedveltebbek Kahoot kvízeink, egyéni és csapatjátékaink, valamint rövid, de tartalmas oktató animációink, melyek honlapunkról illetve YouTube csatornánkról bármikor elérhetőek. Az általános iskolásoknak készült Pénzügyi Hősképző mobilapplikációnk is egyre több felhasználót vonz. A januártól elérhető Értem a pénzem alkalmazás pedig a 10 legfelkapottabb pénzügyi edukációs applikáció egyikeként egy zsebben hordott pénzügyi tanácsadóként tud a diákok, de a felnőttek hétköznapi pénzügyi kérdéseire is választ adni.

A felnövekvő, új generációk számára segítséget kell nyújtanunk, hogy megtalálhassák az egyensúlyt a digitális és a való világ között. Ehhez azonban nekünk, felnőtteknek is be kell kapcsolódnunk a gyorsan változó technológiai sodrásba, hogy hitelesek, elfogadottak és elég felkészültek lehessünk.