Karácsonykor reményt, szeretetet, odafigyelést adni és kapni is jó

2021. december 22.
 

A karácsony a szeretet, ez együttlét, a kapcsolatok megerősítésének ünnepe. Az ünnep meghittségét pedig most a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tiszabői Általános Iskolájának tanulói megsokszorozva érezhették leendő testvériskolájuk, valamint a Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány jóvoltából.     

Izgatottan készültek a budapesti Pitypang Utcai Általános Iskola 8. osztályos tanulói, mert az iskolában összegyűlt több mint 300 ajándékcsomagot december 17-én adták át a hátrányos helyzetű térségben működő Tiszabői Általános Iskola kisdiákjainak. A két intézmény közötti kapcsolatot erősíti majd a testvériskolai státusz is, mely tovább fokozza majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében és az MNB, valamint a Pénziránytű Alapítvány támogatásával már évek óta megvalósuló tiszabői Út az érettségihez program sikerességét.

Az Út az érettségihez program középiskolás és már végzett mentoráltjai mellett a tiszabői diákok kedves műsorral várták a vendégeket. Az évek óta sikeresen működő program már végzett diákjai közül négyen most a tiszabői iskolában dolgoznak. Hárman a pedagógiai asszisztens szakma megszerzése után már egyetemi tanulmányaikat tervezik, illetve folytatják, egyikük pedig okleveles pénzügyi ügyintézőként dolgozik az iskolában. Az ő történetük is bizonyítja, hogy az eredetileg a hátrányos helyzetű térségben élő fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztésére életre hívott kezdeményezés milyen sikeresen tereli az érettségi és a továbbtanulás útjára a helyi fiatalokat.

Titi Katalin, a Budapest II. kerületi Pitypang Utcai Általános Iskola vezetője, a program létrehozója, a pénzügyi tudatosság fejlesztésének és a társadalmi szolidaritásnak elkötelezett híve. A program során ezért nemcsak a gyerekek szakmai, hanem mentális fejlesztését is célul tűzte ki. Fontosnak érzi a különböző szociális helyzetben élő gyermekek közötti kapcsolat erősítését. Az érzékenyítő munka egyik állomása, hogy a budapesti iskola diákjai leendő testvériskolájuk, a Tiszabői Általános Iskola tanulóival rendszeresen találkoznak majd, s közösen, párban dolgozzák majd fel a Pénziránytű Alapítvány Küldetések a pénz világában című tankönyvét. Ennek a testvériskolai kapcsolatnak a nyitánya volt a karácsonyi gyűjtés és a december 17-i közös adventi ünnepség, melyen az MNB és Pénziránytű Alapítvány is ajándékokkal kedveskedett a résztvevőknek.

A már általános iskolában megkezdett pénzügyi tudatosságfejlesztő program és ezt követően az Út az érettségihez program középiskolás diákjai célt, motivációt kapnak, mely jó példaként lebeg a helyi közösség tagjai előtt, s évről-évre egyre több fiatalnak ad reményt arra, hogy hátrányos helyzetű térségből érkezve is van lehetőség érettségit, szakmát, diplomát szerezni.