Készüljünk együtt a PÉNZ7-re – akár digitálisan is!

2021. január 29.
 

Webinárium, e-learning és óratervek

A Pénziránytű Alapítvány immár 7. éve felelős a PÉNZ7 pénzügyi tananyagainak szakmai és módszertani tartalmáért, ami egyszerre megtisztelő és felelősségteljes feladat. A 2021-ben megrendezésre kerülő pénzügyi és vállalkozó témahét Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés témájában 4 korosztály számára készült, digitális eszközökkel kiegészített komplett óratervek, tanári útmutató és segédanyagok állnak rendelkezésre a rendhagyó tanórák megtartásához, illetve e-learning portál és ismeretterjesztő webinárium segíti a tanárokat és az önkéntes pénzügyi szakembereket a felkészülésben.

A pénzügyi, gazdasági nevelés legjelentősebb, legtöbb iskolát és diákot elérő, idén 2021. március 1-5. között megrendezésre kerülő országos eseményének fókuszában a családi költségvetés és a vállalkozz okosan témakörei állnak. Az intézmények tanrendjéhez igazodó témahét során az aktuális járványhelyzettől függően a diákok saját osztálytermeikben, de akár online tanórák keretében is élményszerű és játékos tananyagok segítségével sajátíthatják el és gyakorolhatják a mindennapi pénzügyekhez kapcsolódó ismereteket és készségeket.

A „Tudatos pénzkezelés a családban - Családi költségvetés” témájában a Pénziránytű Alapítvány szakértői készítették idén is a tanári segédanyagokat, tartalmakat, melyek a témahét honlapjáról a programba regisztrált tanárok számára január végétől elérhetőek. A digitális eszközökkel is támogatott, az általános iskola 3-4., 5-6. és 7-8., valamint a középiskolás évfolyamok számára készült tananyagok, az órák megtartásához szükséges útmutatók és segédanyagok a PÉNZ7 honlapján január 27-től elérhetőek. Az idei tanévben regisztrált felhasználók a bejelentkezés után a Tanároknak és Önkénteseknek menüpontok Tananyagok almenüpontjaiban találják meg a komplett tananyagokat, valamint elérhetik az előző évek anyagait is.

A komplex szemléletformálás érdekében ebben a tanévben a PÉNZ7 és a Fenntarthatósági témahét együttműködésének köszönhetően lehetőség lesz további órák megtartására is: az Alapítvány szakmai vezetésével korosztályonként egy-egy tanóra, valamint a Pénziránytű Tanári Díjas pedagógusok által készített mintaprojektek lesznek elérhetők – várhatóan február közepétől ¬ a fenntartható családi gazdálkodás témájában.

Az idei PÉNZ7 pénzügyi témájára január 11-ig regisztrált minden iskolának Alapítványunk ingyenesen eljuttatja a rendhagyó tanórák megtartásához szükséges segédanyagokat nyomtatott formában is. A már nyomdai előkészítés alatt álló útmutató füzetek és feladatlapok február közepén érkeznek meg a leggyorsabban regisztrált iskolákba.

A járványhelyzet következtében kérdéses, hogy vajon lehet-e majd személyes jelenléttel megtartani a rendhagyó tanórákat. A Pénziránytű Alapítvány felkészült erre is. Az Alapítvány e-learning portálján várhatóan február második hetétől elérhető „Családi költségvetés a PÉNZ7-en” című tananyag segítségével a pedagógusok nemcsak a szükséges pénzügyi háttérismereteket szerezhetik meg, hanem középiskolás diákjaiknak is kiadhatják a feladatokat. Az animációkkal, ellenőrző kvízekkel is rendelkező tananyagban a diákok előrehaladását online is követhetik tanáraik, így szükség esetén digitális munkarendben is megtarthatók a rendhagyó pénzügyi tanórák.

A tanárok és a foglalkozások megtartásában - pandémiás helyzettől függően személyesen vagy online - közreműködő önkéntes szakemberek felkészülését ingyenes webinárium is segíti. A webináriumon az Alapítvány oktatási igazgatóhelyettese tart átfogó ismertetőt arról, hogyan érdemes megtartani az egyes korosztályoknak készült rendhagyó tanórákat.


Az Alapítvány február 10-én 16.00 órától Zoom platformon várja a pedagógusokat és a pénzügyi önkénteseket. A webináriumon való részvétel külön előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni február 7-ig az alábbi linken van lehetőség: https://online-kerdoiv.com/index/v/h/2021p7webin.


Az ingyenes webinárium regisztrációs linkjét az érdeklődők a PÉNZ7 nyitóoldalán is megtalálhatják, aki pedig nem tud élőben csatlakozni a tájékoztatóhoz, utólag is lehetősége lesz megtekinteni a felvételt a PÉNZ7 és a Pénziránytű Alapítvány YouTube csatornáján. Érdemes figyelmemmel kísérni a témahét honlapját, illetve a Pénziránytű Alapítvány Facebook oldalát!

A témahétre az iskolák még folyamatosan, akár a PÉNZ7 alatt is jelentkezhetnek, a regisztrációs felület pedig innen érhető el: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2020.cshtml