Két legyet egy csapásra

2022. január 12.
 

A diákok pénzügyi tudatossága és önismerete egyszerre fejleszthető

A fiatalok számára gyakran gondot jelent az önismeret, de pénzügyi készségeik is nagyon jól fejleszthetők az iskolában. A diákok pénzügyi nevelését kezdhetjük például pénzügyi személyiségük feltérképezésével.

Néhány perces játék keretében akár osztályfőnöki, vagy életvitel órán is érdemes kitölteni az Alapítvány honlapjáról elérhető pénzügyi személyiségtesztet, mely megmutatja, hogy mely területeken teljesít jól egy fiatal, s hol érdemes picit jobban odafigyelnie mindennapi pénzügyei területén. Már három korosztály számára érhetők el a személyiségtesztek: az általános iskolás gyerekek és a felnőttek mellett a középiskolások is kitölthetik az élethelyzetükre szabott tesztsort. Ez utóbbi öt dimenzió mentén értékeli a pénzügyi magatartást. A néhány perc alatt kitölthető tesztek megmutatják például, hogy a diák mennyire tud takarékoskodni, beosztó, szorgalmas, vagy mértéktartó-e, és kitér az önálló pénzkezelésre, valamint az innovatív pénzügyi megoldások használatára is.

A pénzügyi tudatosság szempontjából a pénz beosztása és a takarékoskodás elengedhetetlen. Akik jó eredményt érnek el ezeken a területeken, addig nyújtózkodnak, amíg a takarójuk ér, megtervezik és követik a bevételeik és kiadásaik alakulását, és kézben tartják pénzügyeiket.

Sokan gondolják úgy, hogy akkor lesz több pénzük, ha spórolnak. A szorgalmas ember azonban tudja, nemcsak a költségek csökkenthetők, hanem a bevételek növelésével is javítható a családi költségvetés egyenlege. Ez nemcsak pluszmunka vállalását jelentheti. Az otthoni főzés, a rendrakás, az ünnepekre ajándékok készítése, uzsonnacsomagolás büfé helyett mind apróságnak tűnik, de összességében többet jelentenek az egyszerű takarékoskodásnál.

A mértéktartás megy szinte mindenkinek a legnehezebben. Ennek elsajátításához érett személyiségre, önbizalomra és jó sok gyakorlásra van szükség, miközben a fogyasztói társadalomban rengeteg kísértésnek, csábításnak vagyunk kitéve. A mértéktartó és fegyelmezett ember csak azt vásárolja meg, amire szüksége van, és belefér a költségvetésébe.

A középiskolások tesztjében megjelenik a korszerű és önálló pénzkezelés dimenziója is. Az újító és önálló diáknak van lehetősége, hogy szüleitől egyre jobban leválva, egyedül gazdálkodjon bevételeivel. Mindig tudja, mennyi pénze van, és maga dönti el, mire mennyit költ. Emellett szívesen használja a pénz kezelésének modern, új formáit, illetve a legjobb ajánlat megtalálását segítő technikai újdonságokat. Ez a nyitott hozzáállás a jövőben is segíteni fogja, hogy hatékonyan intézze pénzügyeit.

A pénzügyi önismeret segíthet, hogy jobban bánjunk a pénzzel. Rámutat erősségeinkre és arra is, milyen területen kell jobban odafigyelnünk a hétköznapi pénzügyi döntéseink során. Szánjon rá Ön is pár percet, s az iskolában töltsék ki a diákokkal közösen a személyiségteszteket, melyek ingyenesen érhetők el a Pénziránytű Alapítvány honlapjáról: https://penziranytu.hu/penzugyi-szemelyisegtesztek