Kiemelkedő elismerésben részesültek a pénzügyi kultúrafejlesztés hazai nagykövetei

2024. március 19.
 

Március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából Sulyok Tamás köztársasági elnök a pénzügyi ismeretterjesztés területén, különösen a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében végzett színvonalas szakmai tevékenysége, valamint tematikus tananyagok kidolgozásával a diákok pénzügyi és gazdálkodási tudatosságának fejlesztését szolgáló tevékenysége elismeréséül Magyar Érdemkereszt kitüntetésben részesítette

Hergár Esztert, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóját, a Pénzmúzeum vezetőjét, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnökét és

Sütő Ágnest, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettesét, a Magyar Marketing Szövetség alelnökét, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi tagját.

A Pénziránytű Alapítvány és a Magyar Bankszövetség olyan emblematikus pénzügyi edukációs programok szervezését valósítja meg, mint az idén 10 éves PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét.

A program a világon népességarányosan a legszélesebb kört elérő pénzügyi-tudatossági kezdeményezéssé nőtt: az évtizedes munka alatt másfél millió diákhoz jutottak el a program segítségével pénzügyi és vállalkozói alapismeretek, gyakorlati tapasztalatok. 2024-ben 1270 iskolában több mint 200 ezer diákhoz értek el legalább egy órára a pénzügyek aktuális kérdései. Az iskolákban megtartott foglalkozásokat a tanárok mellett közel ötezer, pénzügyi területen dolgozó szakember segítette önkéntesként, idén 650 szakértő vett részt a tanórákon.

A Pénziránytű Alapítvány 2008 óta dolgoz ki és valósít meg pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve. Alapítói a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és a Diákhitel Központ. Az Alapítvány számos olyan programot hívott életre, amelyek a köznevelésen belüli pénzügyi-gazdasági ismeretterjesztést szolgálják. A Pénziránytű Alapítvány munkája révén már 700 ezer tankönyv- és munkafüzet segíti az általános és középiskolai tanulók eligazodását a pénzügyekben. Emellett az Alapítvány általános- és középiskolai hálózatot üzemeltet, tanár továbbképzési programokat szervez. A diákok pénzügyi (ön)ismeretét, tudását edukációs programokkal, interaktív online vetélkedőkkel, pályázatokkal igyekszik játékos keretek között megerősíteni.

A két kitüntetett az elmúlt években a pénzügyi kultúrafejlesztés katalizátoraként munkálkodott, tevékenységüknek köszönhetően a magyar eredményeket nemzetközi szinten is elismerik. Hergár Eszter a Pénzmúzeum igazgatójaként hozzájárult, hogy az elmúlt 2 év során több, mint 200 ezer látogató ismerkedhessen meg a magyar és nemzetközi pénzforgalom történetével, a korszerű pénzkezelés érdekességeivel. Sütő Ágnes az European Money Week brüsszeli szervezőbizottságának tagjaként dolgozik a pénzügyi kultúrafejlesztés hazai eredményeinek továbbkamatoztatásáért páneurópai keretek között is.