Kiváló pedagógusoknak adhattuk át a Pénziránytű Tanári Díjakat

2024. március 7.
 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdettük Tanári Díj pályázatunkat, ahol teret adunk a modern pedagógiai módszerek és a pénzügyi nevelés iránt elkötelezett pedagógusoknak jó gyakorlatuk bemutatására. A magas presztízst képviselő díjak átadására a jubileumi PÉNZ7 ünnepélyes megnyitó eseményén került sor.

Idén tízéves jubileumát ünnepli a PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét, ez alkalomból a 100 évvel ezelőtt megalakult Magyar Nemzeti Bank adott otthont a témahét megnyitó eseményének. A rendezvényen többek között Matthias Cormann OECD főtitkár, Varga Mihály pénzügyminiszter, Virág Barnabás MNB alelnök, és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is köszöntötte a résztvevőket, felhívva a figyelmet a pénzügyi tudatosság iskolai fejlesztésének fontosságára.

A tízéves jubileum alkalmából a szervezők díjazták a PÉNZ7 iránt legelkötelezettebb iskolákat, pedagógusokat és önkénteseket, emellett a Pénziránytű Alapítvány képviseletében Hergár Eszter kuratóriumi elnök asszony adta át a Pénziránytű Tanári Díjakat.

Projektterv kategóriában a Pénziránytű Tanári Díjat és a vele járó pályázatonkénti 600.000 Ft alapítványi támogatást a Megtakarításból befektetés témakörét feldolgozó pályázatukkal nyerhették el a pedagógusok.

Éder Márta, a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola pedagógusa a „Fortuna” címet viselő, általános iskola 7-8. osztályos tanulói számára készített projekttervéért vehette át a magas presztízst képviselő szakmai elismerést. Projektje során egy szabadulószoba jellegű tanulási ösvény keretében juthatnak el a diákok a fő üzenetig: Légy figyelmes a pénzügyeidben is! Márta tudja, hogy tanárként, szülőként mennyire nehéz nyitni a digitális világ felé, de meggyőződése, hogy a pedagógusok kiemelt feladata az, hogy a gyerekeket megtanítsák, hogyan ruházzák fel értelemmel okoseszközeiket akár a pénzügyi nevelés területén.

Molnárné Dr. László Andrea, a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI pedagógusa „OkosPénz: Játék és MI a Befektetésben” címmel, középiskolás tanulók számára készített kiváló projekttervet. A kreatív ötlet alapján megvalósított komplex projekt a mesterséges intelligencia támogatásával készült. Andrea számára kiemelten fontos, hogy a pénzügyi nevelést ötvözze a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen kompetenciák fejlesztésével, és tegye mindezt a legújabb technológiai eszközök használatával.

Varga-Poór Adrienn, a Győri SZC Bolyai János Technikum oktatója a „Befektetési Nagydíj” című, 12. évfolyamos diákoknak készített projekttervéért, és a "Megtakarításból befektetés a JuKoB társasjátékkal" című, 11-12. évfolyamos diákoknak készített 2x45 perces foglalkozástervéért is díjazásban részesült. A mosonmagyaróvári pedagógus munkája során nemcsak széleskörű szakmai ismeretek átadására törekszik, hanem változatos digitális megoldásokat alkalmazva célja a tanulók számára élménnyé tenni az ismeretelsajátítást.

A Magyar Bankszövetség különdíját és a vele járó 100.000 Ft értékű vásárlási utalványt a kreatív ötletességgel benyújtott „A karácsonyi kisegér” című, az alsó tagozat 2-4. osztályos kisdiákjainak készített projekttervéért Kiss Mónika Mária, a Szegedi Orczy István Általános Iskola tanítója nyerte. Rendkívül látványos, szép kivitelezésű pályázatának külön értéke, hogy a fiatal korosztályhoz illő mesei elemekkel, élményszerűen dolgozza fel a pénzügyi témakört. Mónika meggyőződése, hogy az átélt élményeik során az alsós gyerekek játszva tanulhatnak, számos gyakorlati, a mindennapokban jól hasznosítható ismerettel gazdagodhatnak.

Foglalkozásterv kategóriában a Pénziránytű Tanári Díjat és a vele járó 250.000 Ft alapítványi támogatást adhattuk át további két pedagógusnak.

Pintérné Kordás Erzsébet, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum tanára, az Okosan a hitelekről témában, középiskolás tanulók számára készített „Hiteles vagy?” című 90 perces foglalkozástervéért vehette át a Pénziránytű Tanári Díjat. A játékosítás alapelemeit is tartalmazó ötletes, konstruktivista pedagógiai elveket valló foglalkozástervben Erzsébet változatos oktatási módszereket alkalmazott. Nemcsak saját diákjainknak, hanem általános iskolásoknak is rendszeresen szervez szakmai programokat, versenyeket, ahol játékos módszerekkel tudja felkelteni a figyelmüket a gazdasági, pénzügyi témák iránt.

Újhelyiné Kenéz Zsuzsanna, az Aggteleki Általános Iskola pedagógusa a Megtakarításból befektetés témában 5-6. osztályosoknak készített 2x45 perces foglalkozástervet. Sokrétű, játékos foglalkozásterve során a tanulók kooperatív munkában ismerik meg a megtakarításokhoz, befektetésekhez szükséges fogalmakat, illetve a fenntartható életmód alapelemeit. Zsuzsanna meggyőződése, hogy a tanulók sokoldalú kompetenciáinak nélkülözhetetlen feltétele a pénzügyi nevelés. Tapasztalata szerint pénzügyi témában nagyon jól motiválhatóak a tanulók, minden játékos, egyszerű és összetettebb feladatot szívesen megoldanak.

Hálásan köszönjük pályázóinknak a beérkezett színvonalas munkákat, egyben szeretettel gratulálunk díjazottainknak! A kiváló pedagógusokkal és nyertes pályaműveikkel honlapunkon ismerkedhetnek meg: https://penziranytu.hu/penziranytu-tanari-dij-20232024