Ügyintézés közben tanulhatunk a családi költségvetés készítéséről

2023. november 3.
 

Hosszútávú együttműködési megállapodást kötött a vármegyei kormányhivatalokkal a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése céljából a Pénziránytű Alapítvány. Az együttműködés első állomásaként a családi költségvetés készítését bemutató oktató videót láthatják hamarosan a kormányablakok ügyfelei. Emellett a kisgyermekekkel érkezőket játékos pénzügyi foglalkoztatólapok várják majd az ügyféltérben.

A lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése és a felelős pénzügyi döntéseket megalapozó értékszemlélet terjesztése alapvető társadalmi érdek. A tudatos pénzügyi magatartás kialakításához elengedhetetlen, hogy a családok felmérjék pénzügyi helyzetüket, tisztában legyenek bevételeikkel és kiadásaikkal, azaz családi költségvetést készítsenek. A Pénziránytű Alapítvány felmérése szerint tíz háztartásból négy készít költségvetést. A korábbi évekhez képest ez az arány előrelépést jelent, de a további fejlődés érdekében fontos lenne, hogy minél többen kezeljék tudatosan pénzügyeiket.

A megállapodás keretében a kormányablakok digitális kijelzőin hamarosan látható lesz a Pénziránytű Alapítvány családi költségvetés készítését bemutató animációja. A pénzügyi biztonság megteremtéséhez segítséget nyújtó kisfilmből információt szerezhetünk a bevételek és kiadások legfontosabb csoportjairól és arról is, hogy mit tehetünk a költségvetés egyensúlyának visszaállítása érdekében, ha kiadásaink meghaladják bevételeinket.

A pénzügyi nevelést minél korábban érdemes elkezdeni. Ennek érdekében a 4-8 éves korosztály érdeklődését felkeltő foglalkoztató lapok is elérhetők lesznek a kormányablakok játszósarkaiban. A szórakoztató pénzügyi feladványok nemcsak a várakozás perceit könnyíthetik majd meg a családok számára, hanem segíthetnek abban is, hogy játék közben formálódjon a legkisebbek pénzügyi szemlélete.