Köszönjük a lelkes diákok és pedagógusaik munkáját – BankCode 2023 visszatekintő

2023. április 3.
 

A múlt héten sikeresen lezárult a Pénzmúzeummal közösen szervezett BankCode versenyünk, melynek eredményéről már pénteken hírt adtunk. A résztvevő több mint 3100 diáknak és felkészítő tanáraiknak ezúton is szeretnénk megköszönni a befektetett energiát és lelkesedést.

Március 30-án, a Pénzmúzeumban személyes jelenléttel megrendezett szuperdöntőn derült ki, kik lettek az idei BankCode legjobbjai. Ebben az évben, minden eddiginél több, 1056 csapat, több mint 3100 diák regisztrált a már ötödik alkalommal meghirdetett országos pénzügyi tanulmányi versenyre.

A verseny célja minden évben az, hogy a mindennapi pénzügyekben elengedhetetlen alapok és a pénzügyi rendszer legfontosabb ismeretei mellett a csapatok a zöld pénzügyek fortélyaiban, a modern pénzkezelés és a FinTech világának legfrissebb újításaiban is elmélyedhessenek. A tudás megszerzése mellett a mindennapi életben rendkívül hasznos készségek fejlesztésére is törekszünk: kreatív problémamegoldás, erősségek feltérképezése, átgondolt csapatmunka, jó kommunikációs készségek is szükségesek a sikeres szerepléshez.

A felkészülést a Pénzmúzeum szakmai cikkei, valamint a Pénziránytű Alapítvány ingyenesen elérhető tananyagai is segítették. A regisztrációs időszakban pedig webináriumokkal is támogattuk a csapatok hatékony felkészülését.

Az előző év pozitív tapasztalataira alapozva a szakképző intézmények (technikumok és szakiskolák), valamint a gimnáziumok háromfős csapatai a szuperdöntőig idén is külön ágon versenyeztek, és a legjobb 3-3 szakképzési és gimnáziumi csapat mérhette össze tudását a szuperdöntőben.

Gimnáziumi ágon a budapesti Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Audere est Facere csapata, a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Pukkandúrok csapata mellett a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium Pénzt vagy életet… csapata jutott tovább. Technikumi ágon kihívóik a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum Cickányok csapata, a Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziuma Macpróbáltuk csapata, és a Bajai SZC Türr István Technikum Türrtetők csapata voltak.

A szuperdöntőben a csapatok kreatív prezentáció keretében bemutathatták, milyen tárlatjavaslattal egészítenék ki a Pénzmúzeum kínálatát, emellett számítási példák, kvíz és játékos feladatok is várták a diákokat. A személyes jelenléttel megrendezett szuperdöntő lebonyolítását és a csapatok munkáját a Pénziránytű Alapítvány diáknagykövetei is segítették, a verseny és az állófogadással egybekötött díjátadó után pedig a csapatok a Pénzmúzeum tárlatait megtekintve vezethették le a megmérettetés izgalmait. A szuperdöntőn és a díjátadón készült képek ide kattintva érhetők el.

A nagy felkészültséget igénylő verseny győztese - megvédve tavalyi bajnoki címét - idén is a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium Rinfel Mónika által felkészített Pénzt vagy életet csapata lett. Az első helyezett csapat és tanáruk egy-egy Apple Macbook Air notebookot és 60.000 Ft/fő értékű utalványt vehetett át. A 2. helyezett a budapesti Lauder Javne Középiskola csapata lett. Nyereményük felkészítő tanárukkal, Varga Péterrel együtt egy-egy Apple iPhone 14 (128GB) mobiltelefon, valamint 40.000 Ft/fő értékű utalvány. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium csapata állhatott fel, akik fejenként felkészítő tanárukkal együtt, Kozma Sándor egy-egy Apple iPad 10 készülékkel és 20.000 Ft/fő értékű utalvánnyal lettek gazdagabbak.

A gimnáziumi és szakképzési ág döntőinek legeredményesebb csapatai, valamint a szuperdöntő további helyezettei is értékes ajándékcsomagot kaptak. A legtöbb csapatot mozgósító Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium egy projektort és egy wifi routert szerelhetett fel iskolájában, míg a legaktívabb Pénziránytű Iskolahálózati tagunknak, az Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiumnak 150.000 Ft műszaki utalványt küldtünk.

Köszönjük minden csapat mentortanárának, hogy az izgalmas verseny segítségével is hozzájárultak diákjaik pénzügyi tudatosságának fejlesztéséhez. Gratulálunk minden csapatnak és felkészítő tanáraiknak! Reméljük a jövő évi versenyen is találkozunk!