Köszönjük a sikeres közös munkát!

2024. június 19.
 

Újabb tanév végére érkeztünk, bízunk benne, hogy az évzárást követően a pedagógusoknak jut ideje egy kis pihenésre, feltöltődésre is a nyár folyamán. Szeretnénk ezúton is megköszönni az idei közös munkát, hogy ismét eredményesen dolgozhattunk együtt a diákok pénzügyi tudatosságának fejlesztésén.

Nagy örömünkre idén újabb iskolákat köszönhettünk az immár közel 600 intézményből álló iskolahálózatunkban, versenyeinken, pályázatainkon, játékainkon pedig még a tavalyinál is magasabb számban vettek részt a diákok.

Ebben az iskolai évben – az MNB támogatásának köszönhetően - több mint 700 ezer ingyenes kiadvány segítette a tanulók pénzügyi tudatosságának fejlesztését: többek között a tanév kezdetére valamennyi általános- és középiskola 8. illetve 12. évfolyamos tanulója kézhez kapta az állampolgári ismeretek tantárgy pénzügyi fejezeteihez készített Állampolgárok pénzügyei c. AR (kiterjesztett valóság megoldással színesített) munkafüzeteinket. Emellett akkreditált tankönyveink letölthető változata is megújult, sőt a jövő évi tanévkezdésre az e-learning portálunk Iránytű a pénzügyekhez című tananyagához kapcsolódó tartalom is frissítésre kerül.

Elkészítettük a jubileumi, 10. PÉNZ7 Pénzügyi életleckék tananyagcsomagjának részeként a Hitelezés témájú és a Jubileumi óra- és projektterveket, illetve a tanári felkészülést támogató e-learning tananyagot. Az első 500 iskolának idén is ingyenes megküldtük a PÉNZ7 tananyagokat nyomtatott formában, emellett webináriumokkal, valamint digitális akadémiánk pénzügyi témakörén keresztül is segítettük a regisztrált pedagógusok felkészülését a témahétre. Pénziránytű Online Digitális Akadémiánk júniustól megújult formában jelentkezik: a 2025-ös PÉNZ7 befektetések témájára hangolódhatnak majd a résztvevők.

Novemberben és áprilisban is sikeres online workshopot tartottunk, ahol többek között a mesterséges intelligencia oktatási felhasználását is érintő, valamint további szakmai és módszertani előadások, beszélgetések és jó gyakorlatokat bemutató foglalkozások segítették a résztvevő tanárokat ismereteik bővítésében.

A Kiemelt Pénziránytű Iskola címmel járó támogatás elnyerésére aktivitási, pontgyűjtési versenyt hirdettünk, összesen nyolc iskolának ítéltük oda a megtisztelő címet és az azzal járó 400 ezer forintos támogatást a következő tanévre. Pénziránytű Tanári Díj pályázatunkon idén öt pedagógus vehette át a kitüntető címmel járó támogatást, egy kolléga pedig a Magyar Bankszövetség különdíjában részesült a jubileumi PÉNZ7 ünnepélyes megnyitóeseményén. Iskolahálózati intézményeink diákjai számára hirdettük meg alkotópályázatunkat, melyre kimagaslóan nagyszámú, közel 900 nevezés érkezett.

Versenyeinken is rekordszámú résztvevőt köszönthettünk. A Pénziránytű Alapítvány és a Pénzmúzeum közösen hirdette meg a BankCode országos pénzügyi vetélkedőt, ahol szakképzési és gimnáziumi ágon 1218 csapat versenyezhetett a rangos elismerésért és az értékes nyereményekért. A Budapesti Értéktőzsdével közösen újra megrendezett BÉT Részvényfutam online tőzsdejátékra közel 2400 játékos jelentkezett. Az idei tanévben tizedik alkalommal versenyezhettek a 7-8. osztályos általános iskolások a PénzOkos Kupán, amelyre az 5-6. évfolyamosoknak meghirdetett Junior ágra jelentkezőkkel együtt közel 800 csapat regisztrált. Idén először határon túli iskolák diákjai is versenybe szálltak az értékes nyereményekért. Ebben a tanévben ismét megrendeztük a MoneySim pénzügyi szimulációs játékunkra épülő MoneySim ViaDal pénzügyi tehetségkutatót. A valós pénzügyi döntésekre felkészítő szimulációs versenybe összesen 4200 középiskolás kapcsolódott be, kétszer annyian, mint az előző tanévben.

Versenyeink, kalandjátékaink repertoárját színesítették a Medve Matek csapatával közösen szervezett, idén is kiemelkedő népszerűségű versenyeink és játékaink. Novemberben a Logirintus online pénzügyi kalandpályáin közel 17.000 általános - és középiskolás diák tette próbára logikai és pénzügyi ismereteit, a PénzFutam szabadtéri pénzügyi játék pedig márciusban 15.000 diáknak mozgatta meg egyszerre a testét és a szellemét az ország 260 pontján elérhető pályákon.


A nyár sem telhet el vetélkedő nélkül: egészen október 31-ig tart a Pénzmúzeum és a Pénziránytű Alapítvány közös kvízjátéka, az MNB100 online pénzügyi – műveltségi verseny. A játékhoz a https://mnb100.penziranytu.hu/ oldalon csatlakozhatnak a középiskolások és az egyetemisták.


Pénziránytű Bázisiskola programunk keretében ebben a tanévben is több száz diákfoglalkozáson bővítették pénzügyi ismereteiket az érdeklődő 7-12. évfolyamos diákok. A 2024/25-ös tanévtől pedig már országszerte 10 intézmény Pénzügyi Tudás Otthona termeiben nyílik lehetősége a diákcsoportoknak és a bázisiskolák által szervezett tanárképzéseken résztvevő pedagógusoknak, hogy a mindennapokban is hasznosítható pénzügyi ismeretekre tegyenek szert.

A 2023/2024-es tanév utolsó, közös eredményeinket is bemutató hírlevelét már eljuttattuk iskolahálózatunk tagiskoláinak, ezzel is megköszönve lelkesedésüket és munkájukat, mellyel segítik diákjaik felkészülését a mindennapi pénzügyi döntésekre.

A tanévzárás után mielőbbi jó pihenést, jó regenerálódást kívánunk iskolahálózatunk tagjainak, és minden kedves pedagógusnak!