Közel 14 ezer diák játszott a PénzFutamon – júniusban folytatás

2023. április 13.
 

Nagy sikerrel zárult a Medve Matek csapatával közösen szervezett PénzFutam szabadtéri kalandjátékunk. Március 8-31. között 4 278 csapat, összesen 13 7171 általános- és középiskolás diák tette próbára pénzügyi tudását a pénzügyi feladványokkal színesített pályákon. A nagy sikerre való tekintettel a PénzFutam kalandpályái elérhetők lesznek júniustól is, így az utolsó tanítási napokra, vagy nyári táborok részeként is remek szórakozási lehetőséget teremt majd a Pénzfutam.

A pedagógusok számára régóta ismert, hogy a gyerekek tanulási stílusa nagyon különböző lehet. A tantermi tanulás sok esetben passzivitásra ítéli a gyerekeket, akiket az élelmes pedagógusok igyekeznek a szó szoros értelmében megmozgatni. A kinesztetikus, avagy mozgásos típusú tanulók mozgásokon, közvetlen tapasztalatszerzésen át tanulnak igazán hatékonyan. Nem szeretnek egy helyben ülni. Tanulás közben segít, ha sétálnak, könnyebben tanulnak miközben fekvőtámaszokat nyomnak, hintáznak, esetleg csak forgatnak valamit a kezükben, netán rajzolnak.

Mozgás, játék és GPS támogatta tanulás

Az oktatási stratégiák színesítését szolgálta a PÉNZ7 kísérőeseményeként a Medve Matek csapatával közösen szervezett PénzFutam játékunk, mely mindennapi pénzügyi feladványokkal, logikai fejtörőkkel és a szabadtéri mozgás élményével kombinálta az ismeretszerzést. Három korosztály számára három nehézségi szinten kialakított pályákon országszerte több, mint 210 helyszínen, a szabadban csiszolhatta pénzügyi tudását a közel 14 ezer 4-14. évfolyamos diák.

A tanárok és a diákok körében is nagy népszerűségnek örvendett, hogy a tanteremből kiszabadulva, a jó levegőn tölthettek el egy tanórát az osztályok, miközben pénzügyi jártasságuk is növekedett. A játékot csapatokban, állomásról-állomásra GPS koordinátákat követve oldhatták meg a tanulók, akik megismerkedhettek a költségvetéskészítés, a hitelek, befektetések, biztosítások alapfogalmaival is a játék során. Mindeközben fejlődtek problémamegoldási készségeik, logikai gondolkodásuk és megtapasztalhatták a csapatmunka erejét is.

Országos elérés, remekül teljesítő csapatok, júniustól újra PénzFutam

A PénzFutamot három hét alatt összesen 4 278 csapat, összesen 13 717 fő játszotta. A csapatok közel 44 százaléka a közepes nehézségi szintű, 7-9. évfolyamosoknak ajánlott pályán játszott. Szintén népszerű volt a 4-6. évfolyamosoknak kínált könnyű pálya, a csapatok 36 százaléka ezt választotta, míg a legnehezebb, 10-14. évfolyamosoknak készült pályán a játékosok bő 20 százaléka mérette meg magát.

Helyszínek tekintetében a játék az egész ország területén zajlott. A csapatok 21 százaléka Budapesten, közel 15 százalékuk pedig Pest vármegyében játszott. Miskolcon, Székesfehérváron Nyíregyházán, Szegeden, Gödöllőn, Debrecenben, Dunaharasztin és Velencén pedig városonként több mint 300 diák játszott. Volt olyan iskola, ahol 19 osztály szabadult ki a tanteremből márciusban.

A csapatok jól vették az akadályokat, 30 százalékuk érte el a legmagasabb gyémánt rangot. Nagy örömünkre szolgált, hogy legalább ezüst rangot ért el - ezzel a nyereménysorsoláson is részt vett - a versenyzők 81,5 százaléka. Minden korosztályban 3-3 csapatot sorsoltunk ki a legalább ezüst rangot elérők közül, amelyeknek csapattagjai felkészítő tanáraikkal együtt fejenként 10.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal lesznek gazdagabbak

A tavaszi nagy sikerre tekintettel a tanév utolsó heteitől a PénzFutam pályái a nyár folyamán újra megnyílnak. Várhatóan a június 5-i héttől újra kipróbálhatók, akár más választott nehézségi szinten is a pénzügyes logikai kalandok. A tanév utolsó napjaiban, de akár a nyári napközis táborok részeként, vagy hétvégi családi szórakozásnak is jó szívvel ajánljuk majd a PénzFutam szabadtéri kalandjait.