Közös kasszán

2015. november 16.

A családi pénzügyek kezelésénél gyakori probléma, hogy ami bejön az egyik ajtón, rögtön ki is megy a másikon. Ha a családtagok közös kasszából gazdálkodnak, szinte lehetetlen nyomon követni, ki, mire, mennyi pénzt költött, így jó esetben is csak sejtéseink lehetnek arról, hogy alakul a havi egyenleg, tudunk-e félretenni, vagy esetleg még kölcsön is kell kérnünk a hónap végén. A komolyabb meglepetések elkerülése érdekében készítsünk szeretteinkkel közös költségvetést!

 

Ha a család minden tagja rendszeresen számon tartja saját bevételeit és kiadásait, az már önmagában nagy eredmény, hiszen a költségvetés révén tervezhetővé válnak az adott időszak pénzügyei. Bár a pénzt még elsősorban a szülőktől kapják, érdemes a gyerekeket is minél korábban rávenni arra, hogy tudatosan gazdálkodjanak forrásaikkal. A legfiatalabb családtagok anyagi igényei a korukkal egyenes arányban emelkednek, így nem árt számolni azzal, hogy néhány év múlva az ő kiadásaik is nagyságrendekkel magasabbak lesznek. A komolyabb célok nagyobb felelősséggel is járnak, épp ezért – már nevelési szempontból is – célszerű az első zsebpénztől költségvetés-készítésre szoktatni a csemetéket. Ha el tudjuk érni, hogy mindenki tudatosan foglalkozzon a saját pénzügyeivel, az már fél siker. A másik fele akkor jön, ha össze is tudjuk hangolni az egyéni költségvetéseket.

 

Noha a bevételek és kiadások családi szintű rendszerezése elsőre sokaknak megoldhatatlannak tűnik, a feladat valójában sokkal egyszerűbb, mint amilyennek hangzik. Kis időráfordítással a kockásfüzetben vezetett költségvetéseket is könnyen össze lehet vetni, de lássuk be: az okoseszközök világában a legtöbben ennél egyszerűbb megoldásra vágynak. A Pénziránytű Alapítvány épp ezért olyan pénzügyi tervező alkalmazást fejlesztett, amely weben, illetve androidos és iOs-es rendszerű mobilokon is használható.

 

Az app egyik legnagyobb előnye, hogy csoportos módban is működik, így segítségével rendkívül egyszerűvé válik egy közös költségvetés elkészítése. A családtagoknak elég a saját bevételeikkel és kiadásaikkal foglalkozniuk; ennek eredményei a rendszer kialakításának köszönhetően automatikusan bekerülnek a nagy, közös összevetésbe. Az alkalmazás felhasználói így pár pillanat alatt átláthatják a család teljes pénzügyi helyzetét, s ennek következtében lehetőségük nyílik rá, hogy időben felkészüljenek az előttük álló kiadásokra.