Kreatív pénzügyi tudás, szakképzési és gimnáziumi csapatok, értékes nyeremények

2022. január 24.
 

Indul a Bank Code országos pénzügyi verseny.

Február 25-ig, az első forduló végéig lehet jelentkezni a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontért és pénzmúzeumért felelős önálló osztálya és a Pénziránytű Alapítvány által már negyedik alkalommal meghirdetett BankCode országos tanulmányi versenyre. A négyfordulós megmérettetés idén több újdonságot is tartogat a mindennapi életben előforduló pénzügyi helyzetekre felkészülni vágyó középiskolásoknak.


Hogyan működik a pénzügyi rendszer? Milyen megtakarítási formák közül választhatunk? Hogyan tudjuk pénzügyeinket tervezni? Hogyan válhat ökotudatossá a család gazdálkodása? Milyen forrásokból finanszírozhatjuk vállalkozásunkat? – Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ azok a középiskolások, akik beneveznek a BankCode versenyre.


A felkészülésben a Pénzmúzeum szakmai cikkei, valamint a Pénziránytű Alapítvány ingyenesen elérhető tananyagai, játékai, modern mobilapplikációi és e-learning portálja is segítenek. A regisztrációs időszakban pedig webináriumokkal és a korábbi években eredményesen szereplő diákok tapasztalait bemutató videóval is támogatjuk a csapatok hatékony felkészülését.

A webináriumok időpontjai, témái:

• január 24. 14:30-15:30       kamatozás
• január 31. 14:30-15:30       értékpapírok
• február 7. 14:30-15:30       munkabér
• február 14. 14:30-15:30     diák versenytapasztalatok

A webináriumon való részvétel külön előzetes regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken tehetnek meg a diákok: https://online-kerdoiv.com/index/v/h/versenywebin

Célunk, hogy a verseny ne csak ismereteket kínáljon, hanem valóban használható tudással gazdagítsa a résztvevőket. A mindennapi pénzügyekben elengedhetetlen alapok, a család gazdálkodása, a hitelfelvétel, megtakarítások és befektetések, a pénzügyi rendszer legfontosabb ismeretei mellett a csapatok a zöld pénzügyek fortélyaiban, a modern pénzkezelés és a FinTech világának legfrissebb újításaiban, valamint a vállalkozások alapításának és működtetésének témaköreiben is elmélyedhetnek. A négy forduló tudásanyagát idén is fokozatosan bővítjük, s minden fordulóban újabb és újabb kérdéskörökkel ismerkedhetnek meg a diákok.

A tudás megszerzése mellett a mindennapi életben rendkívül hasznos készségek fejlesztésére is törekszünk: kreatív problémamegoldás, erősségek feltérképezése, átgondolt csapatmunka, jó kommunikációs készségek. A csapatok összeállításánál érdemes ezeket a szempontokat is mérlegelni!


A versenyre február 25-ig lehet regisztrálni, de érdemes figyelni arra, hogy az első online forduló február 21-én megnyíló kérdéssorának kitöltésére is eddig a határidőig van lehetőség, ezért nem érdemes az utolsó pillanatig várni a csapat összeállításával!


ÚJDONSÁG, hogy - az előző évek visszajelzéseit figyelembe véve - idén a szakképző intézmények (technikumok és szakiskolák), valamint a gimnáziumok háromfős csapatai a szuperdöntőig külön ágon versenyeznek. A csapattagok egy intézmény tanulói kell, hogy legyenek, s a vegyes profilú iskolákból érkező csapatnak a regisztrációkor kell eldöntenie, hogy technikumi (szakképzési), vagy gimnáziumi ágon szeretne-e versenyezni. Az első két fordulóban elért összpontszámok alapján régiónként a legjobb 3 szakképzési, illetve legjobb 3 gimnáziumi, összesen 12-12 csapat jut tovább a harmadik, döntő fordulóba. Az itt elért eredmények alapján pedig a legjobb 3-3 szakképzési és gimnáziumi csapat mérheti össze tudását a tervek szerint személyes jelenléttel zajló, izgalmas és látványos szuperdöntőben.

A döntő – azaz a harmadik fordulóminden csapata már nyereménycsomagot kap, de a szuperdöntő első 3 helyezett csapattagjai és felkészítő tanáruk is értékes Apple tárgynyereményekkel és ajándékutalványokkal gazdagodhatnak. Idén díjazzuk a legtöbb csapatot regisztráló iskolát és a legaktívabb iskolahálózati tagunkat is, egyben értékes pontok szerezhetők a Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyünkben is.

A versenyre jelentkezni a https://verseny.penziranytu.hu/ oldalon lehet, ahol a Tudnivalók oldalon a versenyfelkészítő webináriumok időpontjairól és a segédanyagokról is információt kaphatnak a diákok. A bemelegítő kvízek oldalon pedig a tavalyi BankCode kérdéssorainak segítségével gyakorolhatnak és szerezhetnek rutint az érdeklődő csapatok.