Lendületben a Pénziránytű ingyenes akkreditált tanár továbbképzései

2017. április 5.
 

A Pénziránytű Alapítvány 2017 -ben is folytatja népszerű ingyenes továbbképzési programját, amelynek tanfolyamain újra több száz, nem közgazdász végzettségű pedagógus szerezhet a különböző műveltségterületek tanóráiba beépíthető pénzügyi-gazdasági ismereteket. Újdonság, hogy az Oktatási Hivatal megújult elektronikus képzésszervező felületén lehet ezekre jelentkezni, a http://tovabbkepzes.sulinet.hu/ oldalon.

A nagy érdeklődés mellett 2015 óta zajló középiskolás pedagógus-továbbképzési program sikerére és visszajelzéseire alapozva az alapítvány 2016 őszétől általános iskolai tanárok számára is elindította pénzügyi-gazdasági képzéseit. A középiskolai tanároknak Mindennapi pénzügyeink, az általános iskolai tanároknak Pénzügyek a mindennapokban címmel szervezzük a foglalkozásokat a Pedagógiai Oktatási Központok (POK-ok) közreműködésével.

A továbbképzések népszerűségének oka, hogy az elméleti háttértudás mellett számos, a korosztályhoz illeszkedő módszertani ötletet, segítséget is adnak a nem közgazdász végzettségű – életvitel, technika, matematika, földrajz, történelem, idegen nyelv vagy bármilyen más – szakos tanároknak.

A középiskolai tanároknak szóló továbbképzés célja, hogy segítse pedagógusokat a NAT különböző műveltségterületein megjelenő gazdasági és pénzügyi neveléssel, valamint a társuló sajátos kompetenciák (önálló döntés, elemző készség, döntésképesség, kockázatmérlegelés stb.) fejlesztésével kapcsolatos feladataik ellátásában. A képzés külön aktualitása, hogy szeptembertől minden szakgimnázium 10. évfolyamán kerettanterv szerint kötelező lesz a Pénzügyi és vállalkozási ismeretek tantárgy oktatása. Az idei tanévben már néhány szakgimnáziumban pilot jelleggel bevezették a tantárgyat - az ebben résztvevő tanárokat is a Mindennapi pénzügyeink képzési programja alapján késztették fel 2016 augusztusában az Alapítvány trénerei, a visszajelzések alapján nagy elégedettséggel. A 2017 tavaszi képzések helyszíneiről és a jelentkezési felület eléréséről a http://penziranytu.hu/tanarkepzes-idopontjai-es-helyszinei oldalon olvasható tájékoztatás.

Az általános iskolák 5-8. osztályában az Életvitel és gyakorlat, a Földünk és környezetünk, illetve az Ember és társadalom műveltségterület tartalmaz gazdasági és pénzügyi ismereteket - az ezeket tanítók mindennapi munkáját segítheti leginkább Pénzügyek a mindennapokban című képzés. Ezekre a 30 órás tanfolyamokra áprilistól júniusig körülbelül négyszáz jelentkezőt tudnak ingyenesen fogadni a POK-ok országszerte, a helyszínek és a jelentkezési felület a http://penziranytu.hu/tanartovabbkepzes-0 oldalról érhető el.

Az akkreditált továbbképzés hangsúlyosan foglalkozik a család és a háztartások gazdálkodásával, így például kitér a családi költségvetés szerepére, a hitelfelvétel és a befektetések témájára, illetve a munkapiaci kapcsolatok működésére. A következő lépcső a nemzetgazdaság szintje: ebben a témakörben a résztvevők a vállalkozások és az állam szerepével ismerkedhetnek meg. Végül a tanfolyam betekintést nyújt a nemzetközi gazdaság összefüggéseibe; elsősorban az Európai Unió működésébe, a fenntarthatóság kérdéskörébe és egyéb globális problémák hátterébe.

Az érdeklődő tanároknak további segítséget nyújthat majd a tanításban, hogy a tavasszal megjelenik és a következő tanévre a KELLO felületén rendelhető lesz a 7-8. osztály számára készült Küldetések a pénz világában című új tankönyv és munkafüzet, amelyből a Pénziránytű Alapítvány 60 ezer példányt ingyenesen tud az iskolák rendelkezésére bocsátani..