Mérföldkő a hazai pénzügyi oktatásban

2016.04.28.

Megjelent az első, középiskolások számára készült pénzügyi-gazdasági tankönyv

A Pénziránytű Alapítvány a mai napon bemutatta az első, középiskolások számára átfogó pénzügyi és gazdasági ismereteket nyújtó, széles körű szakmai összefogás eredményeként megvalósult akkreditált tankönyvet. Az „Iránytű a pénzügyekhez” címmel a következő tanévben középiskolákba kerülő kiadvány mérföldkövet jelenthet a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatásában és a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésében.

A Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank által 2008-ban alapított Pénziránytű Alapítvány tavalyi tevékenységének középpontjában egy intenzív középiskolai tankönyv- és tartalomfejlesztési program állt. A cél egy olyan egyedülálló, akkreditált tananyag kidolgozása volt, amellyel áttörést lehet elérni a pénzügyi-gazdasági ismeretek iskolai oktatásában. A tankönyv széles körű szakmai összefogás eredményeként valósult meg; az elkészítésében a szerzők mellett a jegybank, a Pénziránytű Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai, az államigazgatás szakértői és szakmai szövetségek (Magyar Bankszövetség, Magyar Biztosítók Szövetsége) is szerepet vállaltak.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a könyv szakmai bemutatóján kiemelte: a jegybank törvényben rögzített feladatának tesz eleget, amikor bírságbevételeit a lakosság – azon belül is kiemelten a fiatal korosztályok – gazdasági ismereteinek bővítésére és pénzügyi tudatosságuk erősítésére használja fel. Mint mondta, a magyar gazdaság növekedése szempontjából kiemelten fontos versenyképességi tényezőnek számít a pénzügyi kultúra fejlesztése, és ehhez a jegybank saját eszközeivel a jövőben is hozzá kíván járulni.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára hangsúlyozta: a tapasztalatok szerint a pénzügyekkel kapcsolatos ismeretek közvetítésére és a szemléletformálásra elsősorban a közoktatás biztosíthatja a megfelelő kereteket. Mint mondta, a példaértékű szakmai összefogásnak köszönhetően már a következő tanévben egy hiánypótló, a pénzügyi-gazdasági képzést a közoktatás rendszerén belül elősegítő tankönyvet bocsáthatnak az iskolák és pedagógusok rendelkezésre.

Az Oktatási Hivatal határozata értelmében a könyv egyaránt megfelel a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló kormányrendelet és a Gazdasági és pénzügyi kultúra kerettanterv előírásainak, ezért 2016. április 13-án az „Iránytű a Pénzügyekhez” című könyvet hivatalosan akkreditált tankönyvvé nyilvánította.

Az első 40 ezer példányhoz az érdeklődő és pénzügyeket tanítani kívánó iskolák – a Pénziránytű Alapítvány támogatásának köszönhetően – ingyenesen juthatnak hozzá. A kiadványok iskolákhoz történő eljuttatása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. közreműködésével valósul meg.

„Iránytű a pénzügyekhez” című tankönyv és segédanyagai:

http://penziranytu.hu/iranytuapenzugyekhez

Kisfilm:

A Pénziránytű Alapítványról

A Pénziránytű Alapítványt 2008-ban alapította a Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank, azzal a céllal, hogy hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésére irányuló programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Az elmúlt évek során az Alapítvány szakmailag és anyagilag is támogatta a középiskolai korosztály pénzügyi ismeretterjesztését szolgáló Pénzügyi Oktatási Programot, amelyben 11 500 diák és csaknem 300 tanár vett részt. A programba becsatlakozó oktatási intézményekre épült az MNB, az Alapítvány és az oktatási tárca által 2009-ben közösen életre hívott Pénziránytű Iskolahálózat, amelyhez a pénzügyi ismeretterjesztés értékeit kiemelten képviselő iskolák csatlakozhatnak. 2014-től kezdődően az Alapítvány kiszélesítette célcsoportjai körét, és a középiskolások mellett az általános iskolás és a felnőtt korosztályok számára is átfogó programokat dolgozott ki.

További információk:

Lengyel Viktor, Pénziránytű Alapítvány
Telefon: +36-70-417-0677
E-mail: sajto@penziranytu.hu