Mi köze van a hosszútávfutásnak mindennapi pénzügyeinkhez?

2019. december 16.
 

A Pénziránytű Alapítvány újabb digitális felülettel, podcast műsorral bővítette szakmai ismeretterjesztő repertoárját. Az elsősorban pedagógusok és a pénzügyi tudatosság iránt elkötelezett szülők számára készült interjú szakszerű, ugyanakkor közérthető formában kívánja átadni a pénzügyi tudatossággal, a mindennapi pénzügyeinkkel kapcsolatos, megszívlelendő információkat.

A december 1-jén megjelent, pilot podcast-ban az Alapítvány szakemberei a 2018-as magyarországi OECD pénzügyi kultúra kutatás eredményeinek apropóján arra keresik a választ, hogy vajon örökölhető vagy tanulható a pénzügyi tudatosság. Élnek-e még nagymamáink minden helyzetre gondoló, gondoskodó, gazdálkodó mintái? Vajon hogyan oldják meg az idősebb generáció tagjai, hogy sokkal kisebb jövedelemből élve még most is tudják támogatni gyerekeiket, unokáikat? Mit jelenthet az, hogy valaki hó elején ugyanannyi pénzből él, mint hó végén? Irigylésre méltó adottság, jó családi minta szükséges, vagy tanulható a pénzügyi tudatosság?

A téma feltárásához a felnőtt lakosság pénzügyi tájékozottságáról és kultúrájáról készült, OECD módszertanra épülő, 2018-ban megvalósult kutatás eredményeiről, a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében végzett munkájukról, tapasztalataikról és a diákok, tanárok, oktatási intézmények számára nyújtott széleskörű lehetőségekről beszélgetnek a Pénziránytű Alapítvány szakemberei. Ahogyan az Alapítvány kiadványai, tankönyvei, oktató játékai gyakorlatiasan, a mindennapi élethelyzetek és életleckék oldaláról, élményszerűen adják át a legfontosabb ismereteket a gyerekeknek és fiataloknak, ugyanígy könnyeden, azonnal alkalmazható tanácsokkal fűszerezve beszélget a mindennapi pénzügyekről Merényi Zsuzsanna a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója, Bernáth Julianna, az Alapítvány oktatási igazgatóhelyettese, valamint Sz. Pap Judit, a Magyar Nemzeti Bank vezető szakértője. Az interjú segítségével az érdeklődők választ kaphatnak arra, milyen a felnőtt lakosság válság utáni pénzügyi tudatossága, mennyire képesek a magyar emberek tervezni, megtakarítani, s a mindennapi pénzügyi döntések során melyek azok a legfontosabb ismeretek és attitűdök, amiket a pénzügyi tudatosságra felkészítő pedagógusoknak és szülőknek ismerni, egyben javítani érdemes.

Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki hó elején szórja a pénzt, majd hó közepén már kölcsön kéreget, vagy aki a hitelét is hitelből törleszti, esetleg összekeveri a kamatot a THM-mel. Mindennapi pénzügyeink körülvesznek, gyakran felesleges stressz okoznak, pedig néhány jó tanács megfogadásával, kis energia befektetéssel, netán a megfelelő független tanácsadókhoz fordulva bárki sokat javíthat hosszú távú pénzügyi helyzetén.

Ha Ön is kíváncsi arra, milyen egyszerű trükkökkel éltek nagymamáink, hogyan tudjuk könnyen megtalálni mindennapi pénznyelőinket, mit tehetünk annak érdekében, hogy családunk, gyermekeink, diákjaink ne érezzék magukat kiszolgáltatva, ha pénzügyi döntést kell hozniuk, akkor hallgassa meg első podcastunkat, amelyből arra is választ kaphat, mi köze van a hosszútávfutásnak mindennapi pénzügyeinkhez.

Az első Pénziránytű podcast a következő linkeken érhető el:

https://podcasts.apple.com/hu/podcast/p%C3%A9nzir%C3%A1nyt%C5%B1-podcast...

https://open.spotify.com/show/2X9pc33jazidfbWFem4ZdO

https://soundcloud.com/user-811472249