Mindennapi pénzügyek már a TikTokon is

2021. szeptember 15.
 

Új csatornával bővült a Pénziránytű Alapítvány közösségi média repertoárja: a diákoknak szóló Pénzbook TikTok oldal tanulságos, szórakoztató minivideókkal hívja fel a fiatalok figyelmét a mindennapi pénzügyek fontosságára.

A Pénziránytű Alapítvány célja, hogy a diákok minél szélesebb rétegéhez eljuttassa a pénzügyi tudatossághoz szükséges alapismereteket, mindezt egyrészt iskolai keretek között a pedagógusok segítségével, másrészt közvetlenül a fiatalokat elérve. Ez utóbbi feladathoz szükség van arra, hogy feltérképezzük, melyek a diákok kedvelt és hiteles platformjai. A Tanterem a TikTokon című cikkünkben korábban már részletesen írtunk arról, hogyan használják a fiatalok a közösségi médiát. Kutatásaink rávilágítottak, hogy a gyorsan pörgetett csatornákon közvetlen tudásátadásra nincs, vagy csak nagyon korlátozottan nyílik lehetőség, bizonyos témák azonban beemelhetők, fókuszba helyezhetők, majd az érdeklődőket tartalmasabb oktatási felületekre irányíthatjuk.

A pénzügyi tudatosság hatékony fejlesztésének folyamatát a márkastratégiában sikeresen alkalmazott Ambassador-modell mintájára építjük fel (ld. Pénzügyi tudatosság Ambassador modell ábra).

A pénzügyi tudatosság Ambassador modellt egy olyan piramisban ábrázoltuk, melynek lépcsői a pénzügyi tudatossággal kapcsolatos ismeretek és attitűdök különböző szintjeit jelenítik meg.

Fontos azonban tudni, hogy a piramis különböző szintjein álló diákokkal más-más eszközökkel tudunk hatékonyan kommunikálni. Pénzbook TikTok csatornánkon keresztül elsősorban a Tájékozatlanokat és a Szkeptikusokat szeretnénk elérni. Ők azok, akik vagy nem ismerik fel, vagy nem tartják fontosnak, netán elutasítják a pénzügyi tudatosság fontosságát.

Tanulságos, érdekes, meghökkentő minivideókkal organikusan illeszkedünk a TikTok platformjába, ugyanakkor a szórakoztató tartalmakkal hívjuk fel a fiatalok figyelmét, hogy a mindennapi pénzügyekben való eligazodás hétköznapi életük része.

Pénzbook TikTok csatornánk tartalmait a Pénziránytű Diáknagykövetek segítségével alakítjuk ki. Pénzügyi Csúcs, PénzOkos Kupa győztes és BankCode ezüstérmes diákok, Hidasi Ákos, Nagy Bence és Takács Benedek, a Trois cent soixante croissants csapat tagjai mellé Zaletni Lili csatlakozott, hogy meggyőzzék diáktársaikat, érdemes már iskoláskorban megismerkedni a mindennapi pénzügyekkel.