Miről árulkodik a pénztárcád?

Az alábbi játékos gyakorlat tudatosítani fogja Benned, hogy nagyjából mekkora hangsúlyt fektetsz a pénzügyeidre, érdemes-e változtatnia meglévő szokásaidon? A játék két részből áll:

1. Gondold végig, tippeld meg, hogy mennyi pénz van a pénztárcádban!

Utána becsüld meg a betéti kártyádhoz tartozó számla egyenlegét. Ha van hitelkártyád, tippeld meg azt is, mekkora a hozzá tartozó felhasznált hitelkeret nagysága. Megvan? Mindent megtippeltél? Akkor most számold össze a készpénzt, illetve nézz utána, hogy a folyószámládon található összegeket, valamint a hitelkártyádhoz tartozó felhasznált hitelkeret nagyságát helyesen becsülted-e meg?

  • Vajon mekkora az eltérés? Csak pár száz forintot tévedtél, vagy ennél jóval nagyobb a különbség?

  • Gondold végig, hogy milyen következménye lehet annak, ha számon tartod a pénzügyeidet, vagy ha egyáltalán nem foglalkozol vele!

2. Vedd elő a pénztárcádat, és jó alaposan nézd meg:

  • Milyen állapotban van? (Új, újszerű, elfogadható, kissé már selejtes, nehezen vállalható, stb.) A személyiséged tükröződik a pénztárcádban?

  • Mit tárolsz benne, s ami benne van, kényelmesen elfér-e?

  • Szükség van-e mindenre, amit benne tárolsz? (Kihasználod-e például az összes kártyát, vannak-e benne fölösleges számlák, feljegyzések, stb.?)

  • Mit tudnál tenni, ha elveszítenéd a pénztárcádat? Miként és milyen gyorsan tudnád letiltatni a kártyáidat, illetve hogyan tudnád pótolni az elveszett iratokat? Tudod, hogy mely hivataloknál kell bejelenteni az ilyen jellegű kárt?

  • S végül: gondold végig, hogy milyen egy számodra ideális pénztárca? Amit kényelmesen tudsz tárolni, hordozni; megfelelő mennyiségű irat elfér benne, stb.? Érdemes-e esetleg gyakrabban újra rendezni a pénztárcád tartalmát?

3. Készpénz vagy kártya? Micsoda különbség!

Kétfajta becslést végeztél. Vajon a készpénzed becslése volt közelebb a valósághoz, vagy a folyószámládon lévő pénzt, illetve a hitelkártyádhoz tartozó felhasznált hitelkeret nagyságát sikerült jobban megbecsülni? A tapasztalatok szerint kártyás fizetéseinket általában kevésbé tudjuk kézben tartani, kontrollálni. Ez sajnos azt is jelenti, hogy az emberek többsége általában többet költ, ha betéti kártyával vagy hitelkártyával fizet, mint ha bankjegyekkel, és annál is többet, mint amit előzetesen előirányzott. Ez akár eladósodáshoz is vezethet. Szóval figyelj erre!

A bankkártya kényelmes, modern, egyre egyszerűbb lesz használni, de ne feledd:

  1. A készpénzhez hasonlóan tartsd számon, és kövesd nyomon, mennyi pénzed/tartozásod van a kártyákhoz kapcsolódó számlákon!

  2. Csak annyit, annyiért és azt vedd, amit eredetileg elterveztél, akár készpénzzel, akár kártyával fizetsz!

Tégy minden nap a terveidért és értsd a pénzed! További érdekességekért olvass még!

Érdekességek

Vezesd költségeidet internetes felületünkön minden nap!