Fillérekből világot látni

2015. július 21.
 

A nyaralási szezon nagy kérdése, hogy milyen trükkökkel szoríthatjuk le a vakáció költségeit, hogy hozhatjuk ki a lehető legélménydúsabb utazást a rendelkezésünkre álló forrásokból. Múlt hónapban felhívtuk a figyelmeteket arra, hogy akár saját lakhelyeteken is izgalmas nyaralást szervezhettek magatoknak, ezúttal pedig azoknak adunk tippeket, akik mindenképpen szeretnének világot látni.

Az első lépés az úti cél kiválasztása. Ha egy konkrét városba szeretnél eljutni, kicsit nehezebb a dolgod, de ha mindössze az a terved, hogy meglátogass egy izgalmas üdülőhelyet, ahol még nem jártál, érdemes a fapados repülőtársaságok akciós utazásai közül választani. A döntésben segítségedre lehetnek a különböző ajánlatok közül a legolcsóbbat kiszűrő árösszehasonlító oldalak is. Ha megvan a repülőjegy, még egy dolgot tarts észben: a fapados járatok akkor igazán gazdaságosak, ha nem adsz fel bőröndöt. Ügyesen pakolva, egy egyhetes nyári utazást könnyedén megúszhatsz fejenként egy kézipoggyásszal.

 

A szállásfoglalás kérdése már kicsit megosztja az olcsó utazásra vágyókat. Szólnak érvek az előre foglalt szálláshely mellett is, de általában igaz, hogy a helyszínen talált, nem utazási irodák által közvetített szállások, kempingek sokkal olcsóbbak lehetnek.  Ehhez persze szükséges némi bátorság, de ha nem a főszezon legzsúfoltabb heteire szervezed az utazást, szinte biztosan találhatsz olcsó helyeket. A főszezonon kívül a tömeget is elkerülheted, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ilyenkor nem csak a szálláshelyek, de a legtöbb szolgáltatás is kedvezményesebben vehető igénybe. Ha teheted, a szállodai szobák helyett próbálj inkább apartmant foglalni, ugyanis ezekhez kis konyha is jár, ahol olcsón összeütheted az elemózsiát, így nem kell mindig étteremben ennetek. Ezt egyébként is érdemes elkerülni, hiszen sokkal izgalmasabb és élménydúsabb olyan városi étkezdékben, büfékben enni, amelyeket a helyi lakosok is előnyben részesítenek. Így nem csak a pénztárcátokat kímélitek, de megismerhetitek az ott élők hétköznapjait, valódi betekintést nyerhettek a város életébe.

 

Indulás előtt azért nem árt még egy-két dolgot átgondolni. Ezek egyike például a pénzváltás kérdése, ami rossz esetben rengeteg bosszúságot okozhat. Alapesetben igaz, hogy érdemes mindenhol bankkártyával fizetni – mivel ennek nincs díja, és így a pénzváltással sem kell bajlódni –, ám az utóbbi években ez már nem feltétlenül igaz, hiszen a bankok részben a váltási árfolyamon keresik meg a különadók miatt kieső bevételüket. Arra is célszerű figyelni, hogy ha az adott bankkártya dollár alapú elszámolást használ, és te épp euróban szeretnél fizetni vele, akkor kétszer kell a banknak árfolyamot váltania, ami jelentősen megdrágíthatja a folyamatot. Az ellenérvektől függetlenül, a bankkártyának előnyei is vannak, például az, hogy sok típushoz automatikusan jár utasbiztosítás. Ezt az előnyt azonban akkor is kihasználhatod, ha nem bankkártyáról veszed fel a nyaraláshoz szükséges pénzt, ezért a legjobb tanács az: nézz utána, hol váltják az adott valutát a legolcsóbban, és gondoskodj magadnak megfelelő mennyiségű készpénzről.
Hogy kinek pontosan mennyi az annyi, az változó, de ne felejtsd el, hogy nyaralás közben sem kell nagyságrendekkel többet költened, mint mondjuk egy átlagos hétvégi napon. Ha időben felkészülsz, még a legdrágábbnak tartott városokban is megtalálhatod a módját a költségek lefaragásának. Csak a példa kedvéért: a hónap első vasárnapján ingyen látogatható minden olasz állami és városi múzeum, Barcelonában mások mellett a Katalán Nemzeti Múzeum és a Picasso Múzeum, Párizsban pedig a Louvre. Érdemes számításba venni a kínálkozó lehetőségeket, hiszen alapos tervezéssel töredékére csökkenthető az utazás ára, és ki ne szeretne olcsón világot látni?!