Csengetnek

2015. augusztus 12.

Akinek iskoláskorú gyermekei vannak, tudja, hogy a tanév valójában nem a szeptemberi becsöngetéssel, sokkal inkább a már augusztusban meginduló tanszer- és felszerelés-vásárlással, az üzletek ellen indított rohammal kezdődik. Az iskolacsengőt megelőzi a pénztárgép csengetése. Mivel ezek a kiadások elkerülhetetlenek, jobb, ha előre felkészülünk rájuk.

 

Egy hazai felmérés szerint egyetlen általános iskolás gyerek tanévkezdése nagyjából 50 ezer forintos költséggel jár a család számára, míg ugyanez az összeg egy középiskolás esetében már 60 ezer fölött van. A tankönyveken, taneszközökön, sportszereken vagy a ruházkodáson nem lehet, és talán nem is érdemes spórolni, így nincs más lehetőség, mint kigazdálkodni az iskolakezdés árát. Ennek legegyszerűbb módja, ha számba vesszük a várható kiadásokat, majd a havi bevételeinkkel összevetve kiszámoljuk, hány hónap alatt tudjuk különösebb lemondás nélkül félretenni a szükséges pénzt. Magyarán: készítsünk költségvetési tervet!

Mivel többgyerekes, népesebb családoknál az évkezdés összköltsége könnyen meghaladhatja a százezres nagyságrendet, célszerű elég időt adni magunknak. Ne akarjuk túl gyorsan letudni a megtakarítást, mert könnyen elakadhatunk, rosszabb esetben adósságba verhetjük magunkat. Egy jól meghatározott, nem túl magas havi összeggel számolva, valamivel hosszabb idő alatt, de kockázatmentesen tehetjük félre az iskolakezdési pénzt.

 

A költségvetési terv elkészítéséhez és folyamatos vezetéséhez elég egy kockásfüzet és egy toll, de sok szempontból praktikusabb a weblapunkon elérhető, ingyenes pénzügyi tervező alkalmazás. Utóbbinak nagy előnye, hogy ha például egy házaspár együtt szeretné vezetni a költségvetést, az alkalmazást használva erre bármikor, bármilyen számítógépről vagy okoseszközről lehetőségük nyílik.

A tervezés a legegyszerűbb formában úgy történik, hogy – nagyjából reális árakkal kalkulálva – kiszámoljuk először azt, mennyi pénzre lesz szükségünk összesen, majd a bevételeink nagyságát figyelembe véve meghatározzuk, mekkora havi megtakarítást tudunk vállalni. Ahhoz, hogy ezt pontosan meg tudjuk becsülni, érdemes átgondolni, és a tervbe legalább jelzés szintjén beleszámolni egyéb várható kiadásainkat, például a lakásfenntartás, az étkezés és a szórakozás költségeit. A terv alapján látni fogjuk, milyen célra mennyi pénzünk jut, és hol kell meghúzni a nadrágszíjat ahhoz, hogy gond nélkül teljesülhessen az iskolakezdési megtakarítás.

Arról se feledkezzünk meg, hogy bár a legnagyobb iskolai kiadás a tanévkezdéshez kapcsolódik, év közben is számos további költséggel kell számolnunk. Az étkezés, a különórák, az osztálypénz és a kirándulások mind komoly terhet jelenthetnek – különösen, ha nem vagyunk rájuk felkészülve – ezért célszerű az iskolai költségvetésünket az évkezdés után is fenntartani.