Használjak használtat?

2015. október 6.
 

Nézzünk jól a lelkünk mélyére, és valljuk meg, miért ódzkodunk a használt termékek vásárlásától! Természeten senki nem szeretne szakadt, kopott ruhákba öltözködni, alig működő, csörgő-zörgő háztartási berendezéseket használni, de ha jól választunk, erre nem is kerülhet sor. Egy jó állapotú, megkímélt termék sok esetben tökéletesen megfelel a céljainknak, ráadásul sokat is spórolhatunk vele, úgyhogy álljunk ellen a fogyasztói beidegződéseknek, és döntsünk ésszerűen!

Ruhavásárláskor leggyakrabban az a szűk keresztmetszet, hogy otthoni, utcai, esetleg alkalmi viseletre keresünk-e valamilyen darabot. Bár logikus lenne azt gondolni, hogy legtöbben csak otthonra választanak használt ruhákat, valójában sokan épp az ünnepi, alkalmi öltözéket bérlik, vagy veszik másodkézből. Gondoljunk bele: ha az oltár elé szinte minden pár bérelt ruhákban áll, miért lenne kínos máskor is használtat választani?! Rengeteg olyan használtruha üzlet és turkáló van, ahol olyan darabokhoz is hozzájuthatunk, amelyek Magyarországon egyébként nem kaphatóak, így, ha valakiben dolgozik a gyűjtögető hajlam, kis időráfordítással izgalmasabb öltözéket állíthat össze magának, mint bármilyen bevásárlóközpontban.

 

Kicsit nehezebb helyzetben vagyunk, ha olyan terméket vennénk másodkézből, amin nem állapítható meg a minősége ránézésre. Egy műszaki eszköz valódi értékének megbecsléséhez a készüléket minimum szervizbe kéne vinni, ahol hosszas vizsgálatokkal bemérnék a működési paramétereit – márpedig erre jellemzően nincs lehetőségünk minden vásárlás előtt. Érdemes tehát kicsit körültekintőbben dönteni, és figyelembe venni az alábbi szempontokat:

 
  • Mennyire megbízható az eladó? Ha egy komolyan vehető, hozzáértő viszonteladó kínálja az adott használtcikket, valószínűleg adhatunk a szavára, de nagy értékű készüléket ellenőrizetlen ismeretlenektől nem érdemes vásárolni.
  • Érvényes-e még a garancia? Ha még a jótállási idő lejárta előtt vesszük meg a terméket, különösebben nem vállalunk nagy kockázatot.
  • Látszik-e nyoma annak, hogy megbontották a készülék házát? A házilag szétszerelt műszaki cikkek mindig gyanúsak, különösen, ha az eladó nem hívta föl erre a figyelmet magától.
  • Mennyire tartós az adott termék általában? Sok olyan termékkategória létezik, melyekben jellemző a gyors elhasználódás. Egy néhány éves okostelefon vagy táblagép valószínűleg nem lesz már olyan, mint újkorában, míg egy jó állapotú mikrohullámú sütő vagy porszívó könnyen lehet, hogy még évekig működni fog. Érdemes tájékozódni a keresett készülék tipikus hibáiról, jellemző élettartamáról.